top of page
Färsk vårvitlök

Färsk vårvitlök

Allium sativum

En späd vårprimör där hela växten kommer till användning.


Färsk vitlök är en riktigt fin vårprimör som går att skörda under maj och fram till midsommar. Då har vitlöken en krispig, grön blast, en späd stjälk och en mild, uppsvullen bas som senare ska bilda de karaktäristiska klyftorna.



Ätbara delar

Hela växten, inklusive blast, stjälk, blomma, stam och rottrådar.


Förvaring

Kyl: Ja. Den färska vitlöken bör ses som en grönsak för färsk konsumtion och därför förvaras i kyl eller svalt.

Frys: Ja. Färsk vitlök kan hackas och frysas in utan tillagning.

Rumstemperatur: Nja. Kan förvaras en kort period i rumstemperatur, men behåller spänsten bäst i svalare/kallare.



Tips

Hacka upp den gröna delen av blasten och blanda med smör till ett vitlökssmör. Riktigt gott tillbehör till kokt potatis, stekta grönsaker, grillat kött, mm. Den vita delen av vitlöken kan du halvera och grilla. Grillad vitlök blir mild och söt, och är ett fint tillbehör till nästan vilken måltid som helst.


Tillagningstips


bottom of page