Hösten stormade in med regn och blåst, och vad passar väl då bättre än en skörd av hösthonung?
Äntligen har ni nu färsk hösthonung att hämta upp! Efter sommarens rysare med svältrisk och dåligt väder vågade jag knappt hoppas på en höstskörd, men visst har ljungen levererat!
Honungsskörden
Det blev totalt 173 kg hösthonung på 12 samhällen, vilket är drygt 14 kg per samhälle. En positiv överraskning efter en märklig säsong. 2023 fick vi ingen hösthonung alls då i stort sett all ljung dog under torkan på försommaren, men året innan fick vi 276 kg hösthonung på 14 samhällen, vilket var nära 20kg per samhälle. Det är minst sagt varierande och totalt beroende av vädret, och denna osäkerhet gör andelssystemet som ni är en del av helt avgörande för om det är ekonomiskt möjligt för mig att bedriva biodlingen eller inte.
De 173 kilon vi fått ihop fördelas ut på samtliga kupor, och sedan fördelas den mängden ut till er som andelsägare. Jag toppar upp till jämna burkar och det blir då 1500g honung för en andel på 10%, och 750g för en andel på 5%. Ni kommer med andra ord få hämta:
10% = 2 burkar á 250g + 2 burkar á 500g
5% = 1 burk á 250g + 1 burk á 500g
Den totala skörden i år och senaste två åren som referens:
2024 = 218 kg (18kg/samhälle)
2023 = 183 kg (13kg/samhälle)
2022 = 364kg (26kg/samhälle)
Så här kan en perfekt fylld honungsram se ut. Här har bina fyllt upp i stort sett alla celler med honung och förseglat dem med ett lager vax. Denna ram väger drygt 2 kg.
Att slunga hösthonung/ljunghonung
För det första ska jag förklara begreppen hösthonung och ljunghonung. Hösthonung kallar jag den honung jag skördar och slungar på hösten. Den kan innehålla honung från många olika typer av nektarkällor som bina besökt under juli men framförallt augusti och september. Ljunghonung är honung som bina gjort på nektar från ljung. För att sortbestämma en honung behöver man skicka in den på pollenanalys, vilket jag väljer bort att göra då jag ändå inte är ute efter ren sorthonung. Däremot vet jag att det är nästintill ren ljunghonung jag har i burkarna då just ljunghonung beter sig helt annorlunda än någon annan typ av honung.
För att honungen ska komma ut ur cellerna när man slungar honungsramarna måste det tunna vaxlocket som täcker varje cell plockas bort, vilket man gör med en så kallad avtäckningsgaffel.
Ljunghonungen är tixotrop. Det innebär att den är som en fast gelé i cellerna och blir flytande först när man rör i den. Varje biram innehåller tusentals celler, och för att kunna röra i alla dessa där det sitter ljunghonung finns några olika lösningar.
Jag har tidigare år använt mig av en piggroller som jag rullar fram och tillbaka över varje ram. Det tar lång tid och förstör cellerna i vaxkakorna, vilket jag vill undvika då bina får tillbaka de flesta av ramarna till våren. I år har jag istället valt att investera i en mekanisk perforator. En avlång metallkonstruktion där jag lägger in en ram och drar en spak fram och tillbaka. När jag drar i spaken åker ramen successivt åt sidan medan hundratals plastpiggar åker upp och ner i cellerna. Detta gör att varje ram blir ordentligt perforerad och det mesta av honungen går att slunga ur (inte allt, det sitter fortfarande en del kvar, men betydligt mer än om jag bara använder piggrollern).
Ni som var med för två år sedan minns kanske att jag köpte denna perforator redan då, men att den inte var helt rätt tillverkad utan gick sönder efter 20 ramar, orsakade många svordomar och en slungning som tog inte mindre än tre helger. Jag lämnade givetvis tillbaka den då, och har nu återigen köpt in den i förbättrad konstruktion. Nu höll den alla 250 ramar!
Förutom att det tar längre tid att förbereda ramarna inför slungningen tar det också ungefär 6 gånger så lång tid att slunga ljunghonung jämfört med vanlig sommarhonung. Medan sommarhonungen fullkomligt flyger ut ur ramarna på ett par sekunder i slungan, tar ljunghonungen ca 30 minuter att slunga ur. 30 minuter för 4 ramar. Jag hade närmare 250 ramar som skulle slungas, så ni kan ju gissa om jag höll på många timmar med detta förra veckan …
Upphämtning av honung
Från och med torsdag 26 september kan du hämta upp dina burkar med nyslungad hösthonung i gårdsbutiken, och följande tider gäller:
Torsdagar kl. 16-19 (då finns jag på plats)
Fredag-söndag kl. 10-20 (obemannat)
Gårdsbutiken är stängd 25 oktober till 22 november. 23 november är det julmarknad i Timmervik och sen är butiken öppen varje dag fram till preliminärt 18 december.
Du hittar din honung på mellanplanet på metallvagnen där man betalar inne i gårdsbutiken. Det ligger en mapp med en lista över er andelsägare. Leta upp ditt namn i listan, kolla om du ska ha en stor andel (2 burkar á 500g och 2 burkar á 250g) eller liten andel (1 burk á 500g och 1 burk á 250g), bocka av att du hämtat och ta med dig dina honungsburkar.
Adressen till gårdsbutiken är:
Berghällsvägen 2, 442 97 KODE
Honung som inte hämtats upp senast innan årsskiftet tillfaller Timmervikens Skafferi och hamnar till försäljning i gårdsbutiken. Har du svårt att hämta honungen under ordinarie öppettider kan du höra av dig så kommer vi överens om annan dag och tid.
Vad händer framöver?
Just nu invintrar jag bina, vilket innebär att jag ser till att de har ljusa, fina ramar att bo på under vintern, att drottningen lägger ägg samt ger dem sockerlösning som ersättning för den honung jag tagit från dem. De har dock en del honung kvar i kuporna i de ramar där det finns ägg och yngel, så de blir inte av med all honung de kämpat hårt för att få in.
En ram full med täckt yngel i mitten och honung i övre högra hörnet. Fina förutsättningar för en bra vinter.
Jag kommer inom kort skriva ett nytt inlägg om hur jag vintrar in mina bin och hur det är starten på nästa säsong. Där får ni också status i bigården inför vintern, samt erbjudande om att förnya er honungsandel. För ja, trots att jag varje år tvekar på om jag tycker det är värt att fortsätta med biodlingen så konstaterar jag återigen att så länge ni andelsägare är med och delar risken med mig så är jag beredd att göra jobbet. Win-win.
Detta och mycket mer informerar jag löpande om i mina sociala medier, så in och följ Timmervikens Skafferi där. Har du inte Facebook eller Instagram kan du se de senaste inläggen från Instagram längst ner på hemsidans startsida eller klicka in här.
Vi ses och hörs snart igen!
Hälsningar,
Josefina och bina
Comentários