Efter en katastrofal honungssommar har jag nu positiva nyheter till er andelsbiodlare.
Jag vet inte om ni har sett alla nyhetsartiklar om årets honungsskörd längs framförallt västkusten? Det är inga roliga nyheter att läsa, även om det känns tröstande att veta att det inte bara är hos mig som bina påverkats negativt av vädret. Jag pratade förra veckan med en biodlare som varit verksam i Ucklum 20 år och aldrig haft en så dålig säsong som i år.
Men, nu var det ju positiva nyheter jag skulle komma med!
Höstskörd på ingång
Det har varit en mycket knepig sommar på så många olika sätt, men ljungen blommar för fullt i skog och mark, och bina fyller nu upp kuporna med denna fantastiska ljunghonung. Om ett par veckor gör jag slutskörden och plockar in den honung som finns i kuporna, och sedan börjar jobbet att slunga. Just ljunghonung är extra klurigt då den är tixotrop, dvs den är som en geleklump som bara kommer ut ur cellerna om man rör i den. Jag har en speciell maskin som perforerar alla celler i varje vaxkaka för att röra i honungen så den kommer ut när jag slungar ramarna. Sen tar själva slungningen ungefär 10 gånger längre tid ändå, då honungen är så seg. Och silningen man gör när man väl slungat honungen är också en process i sig av exakt samma anledning, och ljunghonung går inte sila genom lika finmaskig sil som sommarhonung. Ja, ni hör ju att det är en del jobb med ljunghonungen, men oj så god och nyttig den är.
Frida håller i en ram full med ljunghonung. En sån här ram innehåller ca 2 kilo honung.
Nu får bina jobba på ett par veckor till, sen när jag ser att de inte längre hämtar hem någon nektar så tar jag bort skattlådorna och ger dem lite sockerlösning som komplement till den honung de får behålla. I samband med detta slungar jag honungen, och det ser ut att kunna bli en bra skörd av ljunghonung i år!
Ett bi som jobbar på med nektarinhämtning från ljung
Vad händer framöver?
Så snart jag har skördat och slungat ljunghonungen återkommer jag till er. Det brukar bli i slutet av september alternativt början av oktober beroende på hur vädret blir och binas möjligheter att hämta nektar.
Detta och mycket mer informerar jag löpande om i mina sociala medier, så in och följ Timmervikens Skafferi där. Har du inte Facebook eller Instagram kan du se de senaste inläggen från Instagram längst ner på hemsidans startsida eller klicka in här.
Vi ses och hörs snart igen!
Hälsningar,
Josefina och bina
留言