top of page

Slutet är starten. Tack för 2024 och välkommen till 2025.

Inom biodling pratar man ofta om att biodlingsåret börjar med invintringen som hos oss på västkusten normalt sker efter ljungdraget i september. Det kan ju tyckas lite underligt att börja året med att vintra in och säga hejdå till sina bin. Men det är dessa bin som ska överleva hela vintern och tillsammans med drottningen starta upp samhället till våren igen. Starten på 2025.


Men först, andelssystemens viktiga roll och ett erbjudande till dig att förnya din andel till ett lägre pris.

När man väljer att bli en del av ett andelssystem är en av poängerna att man är med och delar både på framgång och motgång. Blir det en bra skörd får man som andelsägare mer än man betalat för, och som biodlare går man visserligen miste om en högre försäljning jämfört med om man sålt allt i exempelvis gårdsbutik, men man får i förväg in det man behöver för att täcka sina kostnader som är oberoende av skörden. Blir det däremot en dålig skörd får man som andelsägare mindre än man betalat för, men som biodlare har du fortfarande täckt de kostnader som är kopplade till verksamheten och gör att du kan fortsätta. 2024 fick vi till slut en helt ok skörd av ljunghonung som räddade upp den totala säsongen, men 2023 blev ett tydligt exempel på hur viktigt det är med andelssystem där vi konsumenter och producenter hjälps åt för att kunna hålla liv i en viktig och efterfrågad funktion och produktion i mindre skala än det konventionella. Det är trots allt så att biodling fyller en viktig funktion i vår svenska livsmedelsstrategis mål om en växande hållbar matproduktion, och för pollinering av viktiga grödor som raps, åkerbönor, frukt och bär.

Vill vi ha en hållbar matproduktion där livsmedel kan produceras småskaligt på ett för djuren och naturen skonsamt sätt och där producenten får en vettig lön och arbetsmiljö så är andelssystem en viktig pusselbit, och jag säger som jag sagt så många gånger tidigare; så länge ni andelsägare är med och finansierar biodlingen så fortsätter jag!


Vill du förnya din andel (och kanske passa på att köpa några till som gåva till dig själv eller nån annan du tycker är värd det?)? Du som redan är andelsägare får både förtur och rabatt på nästa års andelar när du bokar under oktober och november 2024. En andel på 5% kostar i år 380kr, du betalar 350kr. En andel på 10% kostar 680kr, du betalar 650kr. För att förnya direkt klickar du här eller så fortsätter du läsa och klickar på knappen längst ner i inlägget.


Starten på nästa års biodling - invintring

Invintring är alltså att förbereda bisamhället för vintern. Det är många månader utan möjlighet för bina att hämta vare sig pollen eller nektar.


Efter att jag slutskattar bikuporna i september och förbereder dem för invintring blandar jag till en sockerlösning. Det finns ett bekvämt sätt att ge bina sockerlösning, och det är att köpa färdigblandad sockerlösning på hink som man bara ställer upp på varje kupa. Detta är dyrt, men framförallt oekologiskt. För mig är det viktigt att ge bina ekologiskt socker för att inte gynna den konventionella odlingen med bekämpningsmedel som i sin tur bidrar till massdöd av pollinerare och andra viktiga insekter. Jag köper därför in ekologiskt socker i stora säckar om 25 kilo vardera. Sockret blandar jag med vatten i 10-litersdunkar som jag sedan går och skakar på ett par gånger om dagen under några dagar tills sockret löst sig. En dunk per samhälle blandar jag till i första skedet, och när sockret löst sig helt tar jag med dunkarna till bigården. 


Det finns många olika lösningar på hur man ger sockerlösningen till bina, och givetvis finns det specialutrustning även till detta ändamål. Själv tycker jag om att göra saker på enkla sätt och utan fler tillbehör än nödvändiga, och därför använder jag mig av hinkar med perforerade lock. Jag häller över sockerlösningen i en hink, sätter på det perforerade locket på hinken och vänder hinken upp-å-ner över en annan hink. Nu rinner det ut en del sockerlösning ur hålen, men snabbt bildas ett vakuum och det slutar rinna.


Jag tar av locket på kupan. Ovanpå lådorna med ramar sitter tre "täckbrädor" i trä. Dessa fungerar som ett slags innertak. På den mittersta täckbrädan sitter ett lock, och under detta lock finns ett runt hål. Jag tar bort locket, säger hej till bina och ställer upp hinken över hålet med locket ner. Sedan sätter jag på en tom låda och taket, så hinken hålls lite isolerad från kyla, andra bin och getingar.


När jag gett alla samhällen den första dunken sockerlösning går jag hem och blandar till en ny omgång, och när det har gått ett par dagar kollar jag om de dragit ner fodret. De starkaste samhällena drar ner fodret över en natt, de svagaste kan ta en vecka eller två på sig. När fodret är slut, eller nästan slut, ger jag dem dunk nummer två. Varje samhälle får mellan 12-18 kilo socker beroende på storleken på samhället, vilket innebär mellan 20-30 kilo sockerlösning. Det som är så bra med att blanda sockerlösningen i just dunkar är att jag kan fylla dem med vatten efter invintringen och ha som vattenreserv hela året tills det är dags att blanda sockerlösning nästkommande höst igen. Det händer ofta att vattnet hos oss stängs av, och vem vill inte kunna koka sig en kopp kaffe eller te även de dagarna? Jag sköljer ur dunkarna, fyller med vatten och ställer in på sin plats i garaget. Skulle det bli torka under sommaren har jag ett par hundra liter vattenreserv, och nästa höst använder jag vattnet som är kvar i dunkarna till en ny omgång sockerlösning.

En hink med sockerlösning ovanpå täckbrädorna till ett bisamhälle.


Ett sista hejdå inför vintern

Innan vi låter bina vara helt i fred för vintervilan så ska vi också göra en sista behandling mot varroakvalster. Den kanske viktigaste åtgärden vi biodlare gör för att ha friska och starka bisamhällen. Detta gör vi under december månad när vädret blir lite kallare och bina går i så kallat vinterklot. Då droppar man vattenblandad oxalsyra på bina. Denna syra är inte skadlig för bina men dödar eventuella varroakvalster. I samband med detta sätter man in en skiva i botten på bikupan, på vilken de döda kvalstren samlas upp. Dessa kvalster räknar man med några dagars mellanrum tills det inte ramlar ner några fler, och utifrån det antal man kommer upp i gör man åtgärdsplan för nästa års varroabehandling. 


Så här kan ett så kallat vinterklot se ut. Bina håller ihop i ett "klot" för att hjälpas åt att hålla värmen kring drottningen som befinner sig i mitten.


Socker eller honung?

Eftersom vi tar en stor del av binas honung som de samlat in för att klara vintern, så behöver vi givetvis ersätta den med något annat. Vi ersätter binas honung med socker som blandas upp med vatten till en trögflytande sockerlösning. Vi människor vill gärna äta honung då det anses vara nyttigt, och då kan man ju uppleva att det inte känns helt rätt att ta ifrån bina all honung som de kämpat med att producera och istället ge dem vitt socker som vi människor ofta vill undvika av hälsoskäl. Av denna anledning låter jag mina bin ha kvar några kilo honung i kupan över vintern, men det finns ett viktigt argument att beakta när det kommer till invintring på socker kontra honung.


Under vintern kan bin inte flyga ut för att tömma sin tarm, då det är för kallt ute. När bina har bildat ett så kallat vinterklot (då de samlas i ett centrerat klot för att hålla värmen) så går det åt minimalt med foder. De behöver dock äta lite framförallt tidig vår, och då är det viktigt att bina äter foder som innehåller så lite partiklar som möjligt, så inte tarmen fylls upp för fort. Vår- och sommarhonung är ren och fin honung, och den fungerar bra för bin att äta även under vintern. Hösthonung däremot innehåller ofta fler partiklar, och de har en tendens att fylla upp binas tarm så fort att de måste tömma tarmen tidigare, kanske redan innan det blivit tillräckligt varmt för att flyga ut. Då tömmer de tarmen i kupan, och det blir en sanitär olägenhet. Tänk dig själv att alla i ett hushåll skulle gå runt och bajsa överallt förutom på toaletten under en period. En sanitär katastrof troligen med sjukdomar som följd. Detta kallas i bikupor för "utsot".


När man invintrar bin på sockerlösning så får bina ett foder som är väldigt rent, vilket innebär att de inte behöver tömma tarmen lika ofta.


Förnya din andel till säsongen 2025

Du som redan är med i andelshonungen får i vanlig ordning både förtur och rabatt på nästa års andelar. Ordinarie pris för 2025 är 380kr för en andel på 5% och 680kr för en andel på 10%. Du får 30kr rabatt per andel du köper, det vill säga 350kr för 5% och 650kr för 10%. Förtur och rabatt gäller under oktober och november 2024, sedan släpps kvarvarande andelar fria.

Läs mer och boka här:


Ett stort TACK till er som varit med i biodlingen 2024

Jag tackar er som väljer att vara en del av olika andelssystem, där småskaliga producenter får en liten ekonomisk trygghet som gör att det går att fortsätta även svåra säsonger, men framförallt där ni konsumenter får ta del av den stora kakan de år det går riktigt bra. Och framförallt ett stort tack till er som väljer att vara en del av honungsproduktionen i Timmervikens Skafferi.


OBS! Missa inte årets julmarknad i Timmervik.

En uppskattad dag där du genom promenad i vackra Timmervik kan besöka inte mindre än fem olika adresser med flera lokala hantverkare per adress. Läs mer om julmarknaden på evenemanget på Facebook genom att klicka på bilden nedan.


Vi ses och hörs!

Hälsningar,

Josefina och bina




Comments


bottom of page