Veckans grönsaker vecka 26 - 2025
- Josefina
- 23 juni
- 4 min läsning

Nu. Nu är vi där. Dags för Timmerviksodlade grönsaker, och som vi har längtat!
Ja, nu är det alltså dags. Välkomna till årets upplaga av grönsaksprenumeration från Timmervikens Skafferi! Det är min sjätte säsong som grönsaksodlare, och som säsongen ser ut att bli! Under flera månader har förberedelserna för årets skördesäsong varit i gång. Från första sådderna i februari (paprika, chili och rotselleri), vidare med fler sådder och följande omplanteringar under sen vinter/tidig vår, markbearbetning och bäddförberedelser i april-maj och sedan ut med plantor och ner med frö i rasande tempo under maj-juni och ett ihärdigt ogräsrensande under juni. Jag tog in arbetskraft i odlingen ett par dagar för att kunna dra iväg på familjesemester mellan skolavslutning och midsommar, och det var perfekt tid för mig att resa bort. Men nu, nu ska vi börja skörda frukten av försäsongens arbete!
LÄGET I ODLINGEN
Det är en fröjd att komma till min arbetsplats varje morgon och se hur det växer och frodas. Säsongen känns lovande, och än så länge har vi en bra mix av torka och regn. Vi ligger någon vecka efter föregående år vad gäller skördemognad, men jag tror att vi kommer ikapp ganska snart om vädret fortsätter vara hyfsat varmt och inte allt för blött.
I år har jag pensionerat en del av odlingen (250 kvm) men haft odlingspremiär på en nyanlagd del av odlingen (500 kvm). Jag har ytterligare 250kvm i anslutning till denna del som ska tas i bruk 2026, och jag håller på att jordbearbeta och ogräsbekämpa ytterligare en ny del på ca 750 kvm. För att ge er lite perspektiv odlade jag 2024 på 750 kvm friland, i år odlar jag på 1000 kvm friland och planen är att nästa år odla på 2000 kvm friland. Utöver detta har jag en odlingstunnel på 180 kvm för tomater, paprika, chili, aubergine, störskärbönor och edamamebönor och ett tunnelväxthus på 50 kvm för gurka och örter.
I kålkvarteret ser det fantastiskt ut! Det växer så det knakar, och just kål är ett släkte med många goda, näringsrika och allmänt fantastiska grönsaker. Här ryms allt från rädisor till majrovor, kålrot och kålrabbi, pak choi och salladskål, huvudkål i form av spetskål, färsk vitkål, lagringsvitkål, rödkål, smörkål och savoykål, men också bladkål så som bladraps, grönkål och svartkål, och blomknoppar som broccoli och blomkål, men också givetvis höstens höjdpunkt: brysselkål. Ja, ni hör ju vad vi har att se fram emot. Och eftersom kål är en så fantastisk grönsak att odla på våra breddgrader och i vår lerjord så är det just kål som kommer dominera den första veckan med färska grönsaker från Timmervikens Skafferi.
VECKANS GRÖNSAKER
Så här tidigt på säsongen är utbudet inte så stort, och därför är innehållet i veckans grönsaker hårdare styrt från mig. Ju längre in på säsongen vi kommer, desto större valfrihet är tanken att ni erbjuds.
OBS! Ta gärna med en kasse att ta hem grönsakerna i, alternativt en lämplig plastlåda som får plats i ditt kylskåp och kan fungera som förvaring för grönsakerna.
Som du kanske ser är alla grönsaker i listan ovan länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.
INFORMATION OM GRÖNSAKERNA
Under rubriken "Grönsaksprenumeration" i menyn på hemsidan hittar du dels sidan "Veckans Grönsakskasse" där dessa inlägg om veckans grönsaker finns (det är där du läser nu), och dels sidan "Grönsaker A-Ö" där varje grönsak beskrivs med information, förvaringstips, tillagningstips med mer (det är dit du kommer om du klickar på grönsakslänkarna ovan). Allt samlat på ett ställe (hemsidan) dit du enkelt kan klicka dig när du funderar på vad du ska göra med kålrabbin, eller försöker komma ihåg vad det nu var man kunde göra med pak choi.
ALLMÄNT TILLAGNINGSTIPS
Om du blir osäker på vad du ska göra med grönsakerna kan du (nästan) alltid skiva upp det och fräsa på en härlig blandning av grönsaker i en god olja och krydda upp med ett smakrikt örtsalt. Gott till det mesta!
Ett annat tips jag har är att göra fler olika varianter av sallad. En favorit hos mig just nu är att göra en sallad på diverse olika grönsaker (denna veckan blir det grovtrimlad pak choi, kålrabbi i bitar, hackad bladraps, strimlad knipplök, paprika i bitar och givetvis några jordgubbar i skivor). Jag saltar lätt och låter dra en stund. Blandar mosad fetaost med en klick naturell yoghurt och finhackad färsk vitlök och kryddar med svartpeppar (ev lite olja och lite vatten i för att få den lite lösare). Ner med sallad i en djup tallrik, på med fetaoströran och njut tillsammans med ett surdegsbröd. Perfekta lunchen! Eller kvällsmaten. Vill man ha den matigare är det bara att lägga till ex mathavre, bulgur, couscous eller liknande. Denna sallad går att variera efter säsong. Olika grönsaker och olika kryddning till fetaoströran.
HUR FUNKAR ALLT?
Om du är osäker på hur upplägget fungerar kan du alltid läsa förra veckans utskick där jag beskriver mer ingående hur upphämtning, betalning och praktiska detaljer fungerar.
SEMESTERPAUS?
Det går bra att pausa prenumerationen ett par veckor under sommaren. Så snart ni vet att ni inte ska hämta ut era grönsaker en viss vecka skriver ni upp detta på listan på prenumerationskylskåpet eller skickar mig ett sms. Tänk på att grönsaker ofta går bra att ta med sig när man åker bort, och att de håller länge när man förvarar de rätt, så åker du bort över helgen kan du ändå hämta ut grönsakerna torsdag eller söndag och njuta av dem inför kommande upphämtning. Eller varför inte låta en granne eller kompis hämta grönsaker en vecka då du är borta? Det brukar vara uppskattat! Kanske som tack för att grannen vattnar blommorna?
NÅGRA FUNDERINGAR?
Hör gärna av dig om det är något du undrar över.
Och lycka nu till med alla goda grönsaker!
/Josefina
Comments