Veckans grönsaker vecka 27 - 2025
- Josefina
- 30 juni
- 4 min läsning

Ny vecka och nya grönsaker att skörda. Denna vecka ska ni få njuta av en personlig favorit; majrova! Och en grönsak jag (konstigt nog) aldrig odlat till försäljning tidigare: rädisor.
Grönsakspremiären har susat förbi och det var så kul att träffa er (nästan) alla igen! Vilken säsong vi ser ut att ha framför oss! Vet ni vad? Ni kommer få allas vår favorit denna vecka; majrova. Denna fantastiska majrova som är så god att äta bara som den är (mina barn äter den som frukt), eller färsk i en sallad, eller tillagad i en wok eller potatisgratäng. Mångsidig och fantastiskt! En rolig nyhet i min odling är rädisor. Jag har aktivt valt bort att odla rädisor då de trivs tidigt och sent på säsongen, och lätt går i blom mitt på sommaren. Nu råkade jag ha en halv odlingsbädd över vid majrovorna för knappt fyra veckor sedan och passade på att så frön av rädisa jag hade kvar sedan tidigare. Oj, vilken lycka när jag nu såg att de vuxit fantastiskt och är jättegoda!

LÄGET I ODLINGEN
Veckan som gått har bjudit på sol, värme och regn i en perfekt blandning. Blåsigt som bara den, men så länge vi får lite värme så växer grönsakerna fint.
Jag har planterat ut huvudsallat, sått mer kålrot då den första sådden blev väldigt gles, sått ännu en omgång med betor och rensat en väldans massa ogräs.
Ni som var med förra året minns kanske att min lök drabbades av någon sjukdom som gjorde att jag inte kunde erbjuda er någon lök under i stort sett hela säsongen. I år ser det ut att ha pendlat över ordentligt. Jag har aldrig satt så mycket sättlök och fyllt så många bäddar med olika löksorter, och jisses vad det växer! Jag är så lycklig! Lök är en av de viktigast basgrödorna vi har och den används flitigt i de flesta kök. Det som är lite extra lyxigt med löken från mig är att du har möjlighet att använda den färsk i alla stadier; från späd salladslök via knipplök där själva lökbulben börjat svälla och slutligen den klassiska gula och röda löken med torrt skal. Nu när ni får den färsk med grön blast ska ni njuta lite extra av den milda fina smaken som blasten ger. Perfekt att hacka ner i en sallad eller varför inte fräsa på så som du är van att använda gul eller röd lök?
Tomaterna har börjat skifta i färg, men än så länge har skörden bara varit en handfull som jag bjöd min familj på. Gurkorna har börjat visa sig på de frodiga plantorna, så inom ett par veckor skulle jag tro att vi kan påbörja gurk- och tomatfrossan som brukar hålla i sig hela vägen till oktober.
VECKANS GRÖNSAKER
Nyheter denna vecka blir majrova och rädisor. Ni får också en chans till med pak choi, och förmodligen sista rycket med kålrabbi, då dessa grönsaker trivs bäst under vår och höst och inte längre går att ha kvar i odlingen (har dock idag sått nya för skörd senare i höst).
Majrova (blasten är jättegod att ha på mackan, i en sallad eller steka)
Rädisor (både vita och röda)
Pak Choi eller Kålrabbi eller Salladskål eller blomkål
(det valbara utbudet styrs av skörden)
Örter i knippe (basilika, bladpersilja) eller färsk vitlök eller chili
Som du kanske ser är alla grönsaker i listan ovan länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.
INFORMATION OM GRÖNSAKERNA
Repetition från förra veckan:
Under rubriken "Grönsaksprenumeration" i menyn på hemsidan hittar du dels sidan "Veckans Grönsakskasse" där dessa inlägg om veckans grönsaker finns (det är där du läser nu), och dels sidan "Grönsaker A-Ö" där varje grönsak beskrivs med information, förvaringstips, tillagningstips med mer (det är dit du kommer om du klickar på grönsakslänkarna ovan). Allt samlat på ett ställe (hemsidan) dit du enkelt kan klicka dig när du funderar på vad du ska göra med kålrabbin, eller försöker komma ihåg vad det nu var man kunde göra med pak choi.
ALLMÄNT TILLAGNINGSTIPS
TÄNK TACO! Du kan använda det mesta i grönsaksväg till taco, och tänk så ljuvligt att varje vecka få en variation på tacosen tack vare veckans grönsaker. Det måste ju ändå vara att äta i säsong på riktigt!
Repetition från förra veckan:
Om du blir osäker på vad du ska göra med grönsakerna kan du (nästan) alltid skiva upp det och fräsa på en härlig blandning av grönsaker i en god olja och krydda upp med ett smakrikt örtsalt. Gott till det mesta!
Ett annat tips jag har är att göra fler olika varianter av sallad. En favorit hos mig just nu är att göra en sallad på diverse olika grönsaker (denna veckan blir det grovtrimlad pak choi, kålrabbi i bitar, hackad bladraps, strimlad knipplök, paprika i bitar och givetvis några jordgubbar i skivor). Jag saltar lätt och låter dra en stund. Blandar mosad fetaost med en klick naturell yoghurt och finhackad färsk vitlök och kryddar med svartpeppar (ev lite olja och lite vatten i för att få den lite lösare). Ner med sallad i en djup tallrik, på med fetaoströran och njut tillsammans med ett surdegsbröd. Perfekta lunchen! Eller kvällsmaten. Vill man ha den matigare är det bara att lägga till ex mathavre, bulgur, couscous eller liknande. Denna sallad går att variera efter säsong. Olika grönsaker och olika kryddning till fetaoströran.
SEMESTERPAUS?
Det går bra att pausa prenumerationen ett par veckor under sommaren. Så snart ni vet att ni inte ska hämta ut era grönsaker en viss vecka skriver ni upp detta på listan på prenumerationskylskåpet eller skickar mig ett sms. Tänk på att grönsaker ofta går bra att ta med sig när man åker bort, och att de håller länge när man förvarar de rätt, så åker du bort över helgen kan du ändå hämta ut grönsakerna torsdag eller söndag och njuta av dem inför kommande upphämtning. Eller varför inte låta en granne eller kompis hämta grönsaker en vecka då du är borta? Det brukar vara uppskattat! Kanske som tack för att grannen vattnar blommorna?
Och du ...
Jag blir jätteglad om ni delar bilder på grönsakerna och maten ni gör med grönsakerna och taggar mig. Det ger både mig och övriga prenumeranter inspiration till ny mat. Har du inte sociala medier att dela i får du gärna skicka bilder och text via sms till mig. Tack!
/Josefina
Comments