top of page

Veckans grönsaker vecka 28 - 2024Någon som längtar efter solmogna, superfärska tomater?


Äntligen har tomaterna börjat skifta färg, och denna vecka kommer ni prenumeranter få dela på den skörd som blir. Det blir också broccoli, men tyvärr är huvudena väldigt små då det saknas sol och värme. Men ändå! Det blir broccoli!


LÄGET I ODLINGEN

Gurkplantorna trivs och börjar få små, små gurkor nu. Jag skulle tro att vi får njuta av dessa till nästa vecka. Även paprika och chili frodas inne i odlingstunneln där det är varmt och gott.


Jag har gjort den stora sommarsådden av bl.a vitkål, spetskål, broccoli, salladskål, blomkål, pak choi och kålrabbi, så vi kan njuta av dessa grönsaker en omgång till senare under säsongen. Även bönor och ärtor har fått en sådd till, och de plantorna tänker jag testa att sätta ut på en ny odlingsyta. Jag har alltså en yta som jag förbereder för nästa år, och som det ser ut nu så kommer jag få pensionera en del av odlingen som blivit vattenskadad efter förra säsongen, och då passar det ju bra att testodla bönor och ärtor på den nya ytan redan i år!


Sakta, mycket sakta växer grönsakerna till i odlingen. Jag slungade honung under helgen som gick och blev verkligen överraskad över hur extremt låg skörd det var. Jag fick ihop 45 kilo, och tidigare år har jag legat på 145-185 kilo på försommarskörden. Det har ju varit knepigt väder, men många jämför denna säsong med förra året, och jag var därför tvungen att kolla upp statistik från SMHI för att se varför det är så mycket sämre i år än just förra året. Ja, vad ska man säga. April var både kallare och betydligt blötare än normalt. Maj var varmare än normalt, och där tändes ju hoppet för alla oss odlare, men också rädslan att det skulle bli en torr säsong. Men så kom juni ... Ganska normal medeltemperatur, men dubbelt så mycket regn som en normal juni. Hela 18 dagar med regn i Göteborg under juni månad, och det verkar hålla i sig. Vad gäller bina så har de svårt att hitta föda när det är kallt och regnigt, och det var extremt tydligt i år. Flera av mina bisamhällen har förbrukat den nektar de samlat in under maj månad och är på svältgränsen.


Vad har detta med grönsakerna att göra? Jo, jag upplever att grönsakerna står och stampar i odlingen. Mycket är på gång, men det kommer inte hela vägen fram. Min lilla väderefterforskning ger nog en stor del av förklaringen till varför. Det är helt enkelt för blött och kallt.


VECKANS GRÖNSAKER

Några nyheter denna vecka, nämligen tomat, broccoli och störskärbönor (som några av er testade redan förra veckan).Alla grönsaker i listan ovan är länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.


INFORMATION OM GRÖNSAKERNA

Vill du veta mer om en grönsak kan du klicka på den ovan, så kommer du till en sida där du hittar allmän information, förvaringsinstruktioner och tillagningstips.


Och du ...

... tack för att du väljer att köpa grönsaker från en småskalig grönsaksodling!


/Josefina

Comments


bottom of page