Nyheter i veckan!
Denna vecka är det dags för vitkålsomgång nummer två! Det är nu en sort som är sådd och planterad samtidigt som den vi åt tidigare i somras (Farao), men den vi skördar denna vecka tar lite längre tid på sig och heter Amazon.
Jag försöker hela tiden lista ut hur jag kan utveckla valbarheten i utbudet så det blir ännu bättre för er prenumeranter, och jag önskar feedback från er. Är det något ni vill ha oftare, mer sällan, mer av vid ett tillfälle, osv, så säg det. Märker jag att det är ett önskemål från fler så ser jag om det går att lösa. Sen får vi givetvis ta hänsyn till hur skördeläget är. Är det dåligt med morötter pga blöta så kan jag inte leverera mer även om jag vet att ni önskar morötter varje vecka.
Jag kom själv på denna vecka att jag sällan har chili med i veckans kasse, just för att det finns de som absolut inte vill använda chili, eller man kanske inte vill ha det just nu, men det behöver ju inte utesluta att ni har valmöjligheten. Därför testar jag nu att det ingår valfri chili och/eller vitlök som standard varje vecka för den som önskar. Ta om du tror dig vilja använda det, avstå om inte. Ny chans veckan efter. Det finns allt från ganska mild till riktigt het chili, så kanske vågar du testa något nytt?
LÄGET I ODLINGEN
Idag, måndag, har jag planterat ut två nya omgångar med salladslök som jag hoppas ska klara sig bättre än tidigare omgångar nu när vi har lite stabilare väder. Jag tog mig ett varv och spanade in höstskördens potential, och där ser rotsellerin riktigt, riktigt fin ut! Även en stor del av palsternackan ser ut att bli bra. Den saknade vi verkligen förra året, så nu väntar vi bara på att de smala stickorna under jordytan ska börja bulla upp sig till den palsternacksform vi är vana vid. Kålroten ser också fin ut, och några exemplar bör vi kunna skörda inom kort.
Vi inväntar också en del sen kål, så som rödkål, savoykål, brysselkål och sen vitkål. Dessa har haft det tufft då den stora tillväxtperioden i juni var blöt och kall, men förhoppningsvis tar den fart i och med senaste tidens värme. Brysselkålen ser riktigt fin ut i plantorna, så jag hoppas verkligen vi får njuta av färsk brysselkål i år. Jag vet att jag säger detta om många grönsaker, men om det är en grönsak som inte är i närheten av jämförbar med den du köper i butik, så är det brysselkål. Eftersom det inte blev någon brysselkål förra året (jag glömde helt enkelt av att så den) så köpte jag mig ett nät i december när suget satte in och kokade hastigt i saltat vatten. Den gick inte äta! Jag förstår att många är skeptiska till brysselkål om det smakar som det gjorde för mig. Nej, tacka vet jag egenodlad brysselkål!
VECKANS GRÖNSAKER
Då jag vill att ni ska kunna få till en bra mix av grönsaker och smaksättningar, så testar jag nu att erbjuda er att ta valfri chili och/eller en vitlök varje vecka. Ta om du tror dig vilja använda den, avstå annars.
Ingår för alla:
Tomater (plocka ihop 500g och välj bland cocktail, normalstora och bifftomater)
Valfri smaksättning (Ört i kruka; basilika, timjan, oregano, salvia, rosmarin, mexikansk dragon) eller knippe (bladdill, bladpersilja eller krusbladig persilja).
EXTRA: valfri chili och/eller vitlök för den som vill ha
TVÅ valfria av följande fyra grönsaker (om du hämtar grönsakerna under helgen och har specifika önskemål, var då snäll och svara på sms:et så jag kan packa din låda):
Alla grönsaker i listan ovan är länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.
INFORMATION OM GRÖNSAKERNA
Vill du veta mer om en grönsak kan du klicka på den ovan, så kommer du till en sida där du hittar allmän information, förvaringsinstruktioner och tillagningstips.
Och du ...
... heja er som äter så mycket grönsaker! Jag är imponerad över alla goda måltider ni knåpar ihop hemma i köket.
/Josefina
Comments