top of page

Veckans grönsaker vecka 34 - 2024



Nyheter i veckan!

Aubergine! Tänk att det äntligen är dags för aubergine! Jag odlar främt en japansk variant som är som långa, lila fingrar (Wenta heter den), samt en sort som ser ut som vita ägg (Blanche Ronde a Oeuf). Kanske kan man lista ut varför aubergine också kallas för äggplanta? Jag har också en sort som är mer lik den klassiska auberginen vi känner till från affären, men den är riktigt trög på att ge frukt. Black Beauty heter den.


Nu är det äntligen dags för morötter igen, och denna vecka kommer jag skörda av de så kallade höstmorötterna. Det är de morötter som kan stå länge i jorden för att sedan skördas och lagras hela vintern. Jag odlar inte dessa för att ha under vintern, utan för att det är goda sorter.


LÄGET I ODLINGEN

Jorden fortsätter krya på sig med uppehåll och sol, och det märks på grönsakerna att de trivs betydligt bättre nu. Det kommer ta tid för jorden och dess invånare att återhämta sig efter syrebristen orsakad av vattnet, men i takt med soltimmar och uppehållsväder återkommer hoppet hos mig!


Jag har sått ett tiotal brätten med olika kålsorter som ska ge oss skörd senare under hösten, däribland den vita majrovan Hakurei. Även betor är sådda, men det är frågan om de kommer hinna ge något. Det beror helt och hållet på hur hösten blir, men jag vill ju inte chansa och vara utan om det visare sig bli en varm och solig höst!


Tyvärr har vi ett uppehåll i skörden av huvudsallat då den sådd jag planterade ut i juni inte klarade av vätan. Sallaten ruttnar inifrån. Men, om ett par veckor ser vi ut att kunna njuta av färsk huvudsallat igen!


VECKANS GRÖNSAKER

Då jag vill att ni ska kunna få till en bra mix av grönsaker och smaksättningar, så testar jag nu att erbjuda er att ta valfri chili och/eller en vitlök varje vecka. Ta om du tror dig vilja använda den, avstå annars.


Ingår för alla:


TVÅ valfria av följande fyra grönsaker (om du hämtar grönsakerna under helgen och har specifika önskemål, var då snäll och svara på sms:et så jag kan packa din låda):

Alla grönsaker i listan ovan är länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.


INFORMATION OM GRÖNSAKERNA

Vill du veta mer om en grönsak kan du klicka på den ovan, så kommer du till en sida där du hittar allmän information, förvaringsinstruktioner och tillagningstips.


Och du ...

... nu börjar skola, jobb, aktiviteter och allt annat som pockar på ens uppmärksamhet. Hoppas att ni känner att alla färska grönsaker ger energi i vardagen! Själv har jag njutit mycket av smashad gurksallad, tomatsallad (tomat, persilja, salladslök, olja, citronjuice, salt och svartpeppar) och kokta skärbönor med en klick smör senaste veckorna.


/Josefina

Comments


bottom of page