FÖRBOKA ELDOST MED HAVSSALLAD OCH KRONDILL!
Ni har nu möjlighet att förboka eldost med havssallad och krondill från Skålldals Lilla Ekomejeri. Det är en eldost (svensk variant av stek- och grillost) smaksatt med algen havssallad från Algblomman och krondill från Timmervikens Skafferi. Denna ost vann guldmedalj för ett år sedan på SM i mathantverk.
Förra veckan hämtade Lena en omgång krondill och har nu tillverkat och packat en ny batch som ni kan ta del av. Bitarna ligger på ca 120g och är packade en eller två, och kostar ca 65kr per bit. Vikt och därmed pris varierar då de är handskurna.
Det här är en otroligt smakrik ost. Tänk dig den stekt hel, sedan tärnad och erbjuden som tillbehör till kräftskivan. Eller varför inte som ersättning för den som inte vill/kan äta kräftor? Själv äter jag den gärna stekt och strimlad i en matig sallad, eller hel och grillad istället för den annars så klassiska köttbiten. Eller vad sägs om att skära upp i bitar och servera med tandpetare som tillbehör till fördrinken på festen? Eller som tapas ihop med andra goda smårätter?
Förboka genast genom att skicka ett sms till mig (070-301 44 25) och ange hur många bitar du önskar. Om du önskar flera bitar men vill ha dem styckförpackade, ange då det, annars kan det bli 2-pack.
Nyheter i veckan!
Kålroten har äntligen vuxit till sig, och den här är inte jämförbar med den ofta rätt tråkiga knölen från matbutiken. Här snackar vi fin smak och konsistens. Min favorit är faktiskt att hiva in den i bitar i ugnen tillsammans med morötter och potatis.
Vi har ännu en nyhet denna vecka och det är röd spetskål. Finns det något vackrare? Tyvärr kommer det inte finnas ett helt spetskålhuvud till alla, och det är väldigt olika storlek på de som finns att skörda. Därför kommer några av er att få ett helt, litet huvud medan några av er får ett delat huvud. Varför det är så? Jo, det vill jag väldigt gärna prata lite med er om. Denna kål är, till skillnad från den vanliga spetskålen jag odlar, en öppenpollinerande sort. Det vill säga att den är från frön som kommer från en vanlig, hederlig fröodling av just den här sorten. Vad är då en grönsak som inte är öppenpollinerande? Det är en så kallad "hybrid". Här följer ett utdrag ur en text från Runåbergs Fröer om just F1-hybrider:
Du kanske har hört talas om F1-hybrider? En F1-hybrid skapas genom att två genetiskt olika, hårt inavlade “föräldrasorter” manuellt korspollineras med varandra under strikt kontrollerade former, för att få fram en helt ny sort som har en kombination av föräldrarnas egenskaper. Siffran 1 betyder att det är den första generationen efter korsningen. F1-hybriderna har helt enkelt specialdesignats av mänsklig hand, för att få fram specifika karaktärsdrag hos växten. Den genetiska variationen är mycket liten, och alla individer av en hybridsort beter sig därför likadant. De ger ofta en stor och enhetlig skörd där plantorna är färdigvuxna vid samma tidpunkt; de kan vara extra motståndskraftiga mot kyla, torka eller sjukdomar, eller så kan de ha korsats för att få fram en speciell smak eller särskild färg. Detta är förstås guld värt i mångas ögon, inte minst hos kommersiella odlare, och idag är hybriderna helt dominerande på den globala marknaden.
Anledningen till att jag väljer att odla en del hybrider är just den att jag får fram ett visst antal grönsaker som är ungefär lika stora vid ett och samma skördetillfälle. Helt enkelt en förutsättning för att kunna erbjuda prenumeration av grönsaker och för att få en stabil skörd och därmed ekonomi. Jag tycker dock att det är jätteviktigt att vi har en mångfald inom grönsaksodlingen och att det går att odla grönsaker och ta egna frön. Just den här röda spetskålen (den heter Kalibos) är en öppenpollinerande sort. Jag har sått 40 frön av denna sort, och av de blev det ca 30 plantor att sätta ut. Av dessa 30 plantor kan jag nu skörda ungefär 10-12 spetskålhuvuden. Av resterande finns det några som kan komma att växa till sig under hösten, och några blir ingenting av. Jag kommer i slutändan alltså kunna skörda ungefär 50% av det jag sått från början, jämfört med den vanliga hybridspetskålen där jag skördar minst 95% av det jag har sått.
Jag kommer fortsatt odla en del hybrider och en del öppenpollinerande sorter, och valet av variant beror på typ av gröda och om det är några särskilda egenskaper jag vill åt. Exempel på grönsaker där jag väljer öppenpollinerande sorter är nästan alla tomater, all gurka, paprika, chili, aubergine, alla typer av bönor och ärtor, squash, pumpa, betor, örter, mangold, bladkål, alla typer av lök, m.fl. Även specifika sorter av andra grödor där jag tycker att utseende och smak är så viktigt att det är värt en sämre grobarhet, och där ingår den röda spetskålen och den del av morötterna. I år har jag också hittat en sallat som är öppenpollinerande och odlingssäker, och det är den rödgrönspräckliga varianten vi haft under säsongen som snart är tillbaka.
LÄGET I ODLINGEN
Nu börjar de flesta rotfrukter växa till sig, och äntligen kan vi börja skörda späda knippmorötter igen. Den här gången bör det kunna bli flera omgångar med knippmorötter då den sådden haft betydligt bättre förutsättningar än den tidiga som tog stryk av kalla, blöta juni. Inom en vecka eller två är även palsternackorna redo för en första skörd, och kanske kan vi njuta av rotselleri inom kort.
Övrig huvudkål börjar komma upp i någorlunda storlek, och där har vi att se fram emot rödkål, savoykål och vitkål. Även den sena omgången av kålrabbi och pak choi växter på riktigt fin, så räkna med pak choi redan nästa vecka. Skärbönorna i växthuset är inne på sista versen (även om de fortfarande producerar förvånande bra) och bladen börjar bli bruna och torra. Däremot börjar brytsockerärtorna (som rådjuren var så vänliga och toppade för ett tag sedan) nu ge blommor, och därmed är skörd inte långt borta. Jag hoppas verkligen kunna skicka med sockerärtor åtminstone en gång i år. Känns otroligt tråkigt att det inte blivit vare sig de platta sockerärtorna, brytsockerärt eller brytbönor. Men vi har ju hela september och oktober framför oss, och det ända vi vet är att vi inte har nån aning om vad vädret ska bjuda på för överraskningar!
VECKANS GRÖNSAKER
Då jag vill att ni ska kunna få till en bra mix av grönsaker och smaksättningar, så testar jag nu att erbjuda er att ta valfri chili och/eller en vitlök varje vecka. Ta om du tror dig vilja använda den, avstå annars.
Ingår för alla:
Kålrot (tyvärr ingen länk till info då hemsideprogrammet ligger nere för tillfället)
Röd spetskål (tyvärr ingen länk till info då hemsideprogrammet ligger nere för tillfället)
Morötter, späda i knippe med blast (testa gärna morotsblastpesto)
Tomater (extra mycket denna vecka, välj bland cocktail, normalstora och bifftomater)
Valfri ört i knippe (dill, bladpersilja eller kruspersilja) eller en ört i kruka.
EXTRA: valfri chili och/eller vitlök för den som vill ha
EN valfri av följande tre grönsaker (om du hämtar grönsakerna under helgen och har specifika önskemål, var då snäll och svara på sms:et så jag kan packa din låda):
Alla grönsaker i listan ovan är länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.
INFORMATION OM GRÖNSAKERNA
Vill du veta mer om en grönsak kan du klicka på den ovan, så kommer du till en sida där du hittar allmän information, förvaringsinstruktioner och tillagningstips.
Och du ...
... glöm inte förboka eldost med havssallad och krondill via sms, senast tisdag.
/Josefina
コメント