top of page

Veckans grönsaker vecka 37 - 2024


Nyheter i veckan!

Denna vecka gör palsternackan entré i utbudet. Det är en gröda som tar lång tid på sig att utvecklas och som växer som allra bäst och mest nu under september månad. Älskad och efterlängtad av flera av er.


Kålrabbi som ni fick de allra första veckorna kommer tillbaka. Det är den sena planteringen som nu är skördeklar, och ni får dem späda i färgerna lila och grön.


LÄGET I ODLINGEN

Förra veckans värmebölja gjorde gott för många grödor i odlingen. Jag har idag, måndag, skördat inte mindre än 41 kilo tomater, och det bara på en av veckans fyra skördar. Det är lika många kilo som jag skördade totalt vecka 33, och då har jag alltså tre skördar kvar att göra innan veckan är slut. Om ni kommer få extra mycket tomater denna veckan? Japp! Räkna med både små och större tomater, så en maträtt baserad på tomat är nog på sin plats.


Det blir morötter igen denna vecka. Jag är med i ett test av ett verktyg från Jordbruksverket där man läser av ungefär när morotsflugans larver gör skada på morötterna utifrån när man sett första morotsflugan. På grund av de höga dygnsmedeltemperaturerna senaste tiden så har tiden mellan flugobservation och angrepp gått extra fort, och därför kan det nu hända att en del av morötterna redan börjat angripas. Det ser man genom rostfärgade fläckar/gångar på morötterna. Än så länge är skadorna såpass ytliga att det enkelt kan skrubbas/skalas bort, så morötterna är fortfarande ätliga och framförallt väldigt goda!


Denna vecka skulle skörden av sockerärtor och brytbönor från testodlingen i den nya ytan påbörjas, men tyvärr har ett rådjur tagit sig in och toppat alla plantor ännu en gång. Jag som längtat så efter sockerärtor! Ja, ja… Det är bara att bita ihop och gå över viltstängslet ännu en gång för att säkra att rådjuren håller sig på rätt sida.


Jag har planterat ut 300 plantor av asiatisk kål samt drygt 400 plantor av majrova, så om vädret är med oss med växlade sol och regn bör vi kunna avnjuta dessa godingar i oktober.


Gurkorna trodde jag skulle ge upp helt för ett par veckor sedan, men värmen gav dem en andra chans, så vi fortsätter med gurka åtminstone ett par veckor till. Kul!


KORT OM FÖRRA VECKANS STUDIERESA

Som jag skrev förra veckan så var jag iväg på en studieresa tisdag till onsdag tillsammans med 23 andra odlare i Västra Götaland. Vi var allt från gamla rävar som odlat i 30 år till någon som precis är i uppstarten.


Under tisdagen besökte vi två odlare. Första stoppet var Kärrets Grönsaker mellan Varberg och Falkenberg, en småskalig, ekologisk odling med försäljning till restaurang samt privatpersoner genom egen gårdsbutik och REKO-ringar. Sedan besökte vi Kollinge Torpargård sydost om Helsingborg som är ett ekologiskt andelsjordbruk, det vill säga att hela skörden fördelas på de 100 andelsägarna.


Under onsdagen besökte vi Potatis- och Hortofältdagen som Hushållningssällskapet och SLU arrangerade för landets potatis- och frilandsproducenter. Att gå runt på en mässa ute på ett fält bland storbönder och maskiner hade jag aldrig gissat att jag skulle göra för 10 år sedan.

På denna mässa fick vi bland annat ta del av testodlingar av lagringskål och rödbetor som odlats i mark som under vintern odlats med råg som mellangröda. Det har visat sig vara positivt på många sätt, men det som fångade mitt intresse mest var rågens förmåga att suga upp vatten ur marken. Råg är nu på väg med posten, och jag hoppas kunna så in den som gröngödsling på hela den yta som ska bli ny odling 2025.



På vägen hem besökte vi Lya gård 101 mellan Falkenberg och Halmstad, en småskalig ekologisk odling med försäljning till privatpersoner via egen gårdsbutik där även flera av traktens producenter säljer sina varor.


Två dagar i högsommarvärmen som gav massor av energi, ny kunskap och utvecklade idéer. En bra investering i verksamheten!


VECKANS GRÖNSAKER


Ingår för alla:


  • Palsternacka (tyvärr ingen länk till infosida då min dator inte längre accepterar programmet)

  • Kålrabbi x2

  • Huvudsallat

  • Morötter

  • Tomater (extra mycket denna vecka, mix av cocktail och normalstora)

  • Gurka


  • EXTRA: valfri chili och/eller vitlök för den som vill ha


Alla grönsaker i listan ovan är länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.


Är det något av ovan du inte vill ha går det bra att byta på plats.


INFORMATION OM GRÖNSAKERNA

Vill du veta mer om en grönsak kan du klicka på den ovan, så kommer du till en sida där du hittar allmän information, förvaringsinstruktioner och tillagningstips.


Och du ...

… nu är det bara sju veckor med Timmerviksodlade grönsaker kvar den här säsongen.


/Josefina

Comments


bottom of page