top of page

Veckans grönsaker vecka 38 - 2024


Nyheter i veckan!

Rödkål är det dags för nu. En goding som går att använda som vitkål, alternativt koka till den klassiska rödkålen man ofta äter vid jul. Även om jag tycker det är kul att koka rödkål redan nu och frysa in till julbordet, så är den givetvis som godast färsk.


Rotselleri är det också dags för nu. Den är fortfarande i primörstadie, vilket innebär liten men oerhört smakintensiv. Borsta den ordentligt alternativt skala och ugnsrosta gärna halverad eller i kvartar länge på 200 grader. Bryn smör och häll över och toppa med riven parmesan och hackad persilja. Mums! Jag låter blasten sitta kvar på denna tidiga skörd, och den kan användas likt stjälkselleri, men är något grövre i strukturen. Mitt tips är att hacka den och fräsa på ihop med purjolök (eller valfri lök) och riven eller finhackad morot. Låt fräsa på svag värme länge, och gör sedan soppa, köttfärssås eller nån gryta med detta som bas. Otroligt gott! Blast och stjälkar kan också frysas in för senare användning.


LÄGET I ODLINGEN


Årets första frost har besökt odlingen. Det var en lätt frost, vilket jag ser på bladen tillhörande pumporna. Gurkväxter har nolltolerans mot frost, så bladen på dessa tar stryk direkt vid minsta minustemperatur. Nu var det natten till lördag som frosten smög sig på och tog några av pumpabladen, men långt ifrån alla. Vi ser ut att få en fin vecka, så jag räknar med att pumporna har åtminstone en vecka till på sig att växa innan det smäller till på riktigt.


De kålplantor jag satte ut för ett par veckor sedan har tagit sig fint, så håller vädret i sig nu har vi mer kål att njuta av framöver.


Den regniga starten på sommaren har tyvärr tagit hårt på den sena kålen (rödkål, savoykål och vitkål), vilket ger plantorna olika typer av fuktskador. Förra året hade vi en torr och varm försommar vilket gynnade dessa kålsorter, och vi kunde frossa i både rödkål och savoykål under hösten. I år får vi nöja oss med en mindre mängd av dessa två, men däremot ser vi ut att få fin skörd av brysselkål senare i oktober.


Denna vecka kommer jag så en gröngödsling på den blivande odlingsytan. Det blir en mix av råg, blodköver och luddvicker som ska fylla tre olika funktioner:

1. Hålla marken bevuxen så ogräs trängs bort

2. Suga upp vatten ur marken (förhoppningen är att detta ska hjälpa den vattensjuka jorden)

3. Ge mikrolivet i jorden färska rötter att mumsa på och samarbeta med (och detta gör också att det blir bättre markstruktur då rötterna tränger sig ner och sen vissnar och lämnar efter sig små gångar där syre kan transporteras).


VECKANS GRÖNSAKER


Ingår för alla:


  • Rödkål

  • Rotselleri

  • Purjolök

  • Paprika

  • Tomater

  • Gurka

  • Persilja eller dill i knippe

  • Chili eller vitlök



Är det något av ovan du inte vill ha går det bra att byta på plats.



INFORMATION OM GRÖNSAKERNA


Tyvärr har jag problem att uppdatera hemsidan, och prioriterar inte att lägga tid på det nu under säsongen, vilket innebär att nya grönsaker inte finns med på hemsidan, och länkar från detta inlägg till olika grönsaker är obefintliga just nu.


Och du ...



… tack för att du återkopplar hur grönsakerna ser ut. Förra veckan fick jag tillbaka en kålrot från en av er prenumeranter. Den var helt ihålig! Det är ett tecken på borbrist (bor är ett mikronäringsämne). Jag har bor i jorden, och ett lågt pH som gynnar upptaget av bor, men uppenbarligen är det något som hämmat kålrotens borupptag. Jag ska se över möjligheten att tillföra bor nästa säsong då det är ett jätteviktigt mikronäringsämne för framförallt kål. Med dessa bilder vill jag uppmuntra er att återkoppla till mig om ni råkar ut för liknande saker. Ytliga skador (ex morotsflugans larver, jordloppor, sniglar m.fl) ser jag givetvis vid skörd, men inre ”skador” likt borbristen i denna kålrot är omöjlig för mig att upptäcka. Skicka ett sms eller säg till om nåt sånt händer, så kan jag dels ersätta er med något annat och dels se om jag behöver göra någon åtgärd. Tack!


/Josefina

Comments


bottom of page