Nyheter i veckan!
Denna vecka gör ännu en ny huvudkål premiär, och det är ingen mindre än vår klassiska vitkål. Visst, vi hade ju vitkål tidigare i år, men det var så kallad ”sommarvitkål”, eller ”färsk vitkål”. Det ni får nu är också färsk vitkål (skördar dem på onsdag), men den är av en typ som är lagringsduglig och som tar betydligt längre tid på sig att utvecklas. Den är faktiskt sådd och utplanterad samtidigt som vitkålen vi åt i början av juli.
LÄGET I ODLINGEN
Vilken fantastisk vecka vi haft! Sommaren ville verkligen inte släppa taget, och som grönsaksodlare (och människa) tar jag tacksamt emot soliga, torra dagar.
Gröngödslingen jag sådde för en vecka sedan (råg, luddvicker och blodklöver) har börjat gro, och regnet som väntas under denna vecka kommer ge fröna en skjuts i utvecklingen. Jag ser fram emot att kunna pensionera en del av den gamla odlingsytan och välkomna en ny, större och förhoppningsvis bättre yta 2025. Den gamla ytan kommer få några års återhämtning med gröngödsling, och sen blir det perenna växter där (rabarber, bärbuskar, vallört, m.fl).
Både spetskål och vitkål från den sena planteringen växer på fint, så om en vecka eller två borde dessa vara klara för skörd.
VECKANS GRÖNSAKER
Ingår för alla:
Är det något av ovan du inte vill ha går det bra att byta på plats.
INFORMATION OM GRÖNSAKERNA
Vill du veta mer om en grönsak kan du klicka på den ovan, så kommer du till en sida där du hittar allmän information, förvaringsinstruktioner och tillagningstips.
Och du ...
... nu är det bara fyra veckor kvar efter den här. Grönsakerna framöver är sorter som klarar sig kvar i jorden när soltimmarna och graderna sjunker dag för dag. Nu blir det en större utmaning att äta efter säsong, men än så länge levererar de "enkla" grönsakerna som tomat, gurka och paprika. Njut nu medan vi har tillgång till närodlade, färska grönsaker!
/Josefina
Comments