top of page

Veckans grönsaker vecka 40 - 2024

Nyheter i veckan!

Äntligen, äntligen är det dags för en av mina absoluta favoriter; hokkaidopumpan Uchiki Kuri. En pumpa som egentligen är en vintersquash. Vad är skillnaden? Jo, min teori är att att pumpor har ett ganska hårt skal som man inte äter, medan squash har ett tunt skal som man äter. Och skillnaden på sommarsquash och vintersquash är att sommarsquashen producerar stora mängder frukter som skördas i ett omoget tillstånd medan vintersquashen producerar färre frukter som får sitta kvar och mogna på plantan tills det är risk för frost. Denna vecka ska ni få njuta av denna delikatess, och jag rekommenderar er varmt att ugnsbaka den enligt ett av mina två förslag som ni hittar när ni klickar på länken för Uchiki Kuri nedan.


LÄGET I ODLINGEN

Oj, oj... Natten efter att jag skördat huvudsallaten till er förra veckan hade en rådjursfamilj fest inne i odlingen och smaskade ett bett mitt på varje sallatshuvud i landet. Vi som har längtat så efter att få frossa i sallat igen, och nu blir det tyvärr inte så... Även broccolin fick sig en fin beskärning, men den producerar så lite att det varken gör till eller från. Hur rådjuren kom in? En familjemedlem var på odlingen sent onsdag eftermiddag för att lämna virke till mitt förråd och glömde stänga grinden efter sig. Ops... Lite svårt att blir arg då jag får så fin hjälp att bygga förrådet. Tyvärr fick rådjuren smak och har under helgen lyckats stånga sig igenom nätet på flera ställen och börjat kalasa även på spetskålen och dragit upp plantor av vitkål. Vi får se om det blir något av dem. Så tråkigt! Nu är i alla fall stängslet lagat och förstärkt på de ställen de lyckats göra sönder, så nu borde det vara lugnt säsongen ut.


Annars ser det ut som det brukar när oktober gör sitt intåg. Grönsakerna växer extremt sakta nu, och de flesta börjar se lite tröttare ut. Tomaterna fortsätter mogna men är mycket känsligare i hållbarhet. Gurkan stannar av tvärt i tillväxt. Troligen sista veckan med gurka nu. Paprika och chili är ganska sena grönsaker och brukar leverera som mest under hösten och främst i september och oktober, så nu blir det paprika sista veckorna.


Gröngödslingen jag sått i blivande odling växer på fint och ger hopp om en lyckad säsong 2025. Om två månader är det dessutom dags för vitlöken att komma ner i jorden, och det brukar vara det stora startskottet för nästa säsong.



Förrådet jag får hjälp att bygga tar sig! Det är min pappa som hjälper mig att bygga, och än så länge har det kostat en burk skruv. Allt annat är återbrukat eller räddat (virke, plattor, skruv, spik, tak). Det kommer bli fantastiskt att få ut alla grejer från hyllorna i växthuset till ett riktigt förråd där jag inte behöver oroa mig för att skadedjur från grönsakerna övervintrar i utrustningen jag har.


VECKANS GRÖNSAKER


Ingår för alla:


  • Uchiki Kuri, vintersquash (en halv)

  • Paprika

  • Tomater 1 ask

  • Gurka (troligen sista)

  • Morötter (jag slutskördar rubbet och fördelar på er prenumeranter)

  • Purjolök (slutskörd av den vinterhärdiga och därmed sista sorten)

  • 1 övrig grönsak värd upp till 40kr (välj på plats bland det som finns, ex kålrabbi, aubergine, stjälkselleri, grönkål, äpple, päron, persilja, krondill, majs m.fl).

  • Chili eller vitlök

Är det något av ovan du inte vill ha går det bra att byta på plats.



INFORMATION OM GRÖNSAKERNA

Vill du veta mer om en grönsak kan du klicka på den ovan, så kommer du till en sida där du hittar allmän information, förvaringsinstruktioner och tillagningstips.


Och du ...

... tre veckor kvar, och grönsaker som står kvar i landet och förhoppningsvis blir skördeklart är; savoykål, fänkål (minisar), brysselkål, grönkål, daikon, rättika, kålrot, palsternacka, rotselleri, stjälkselleri, spetskål, salladskål, vitkål, persilja, aubergine, paprika, chili, tomat och asiatisk kål.



/Josefina

Comments


bottom of page