Bladkål
Brassica oleracea
Grönkål, svartkål, purpurkål. Många varianter finns det, och den vanligaste är grönkålen. En fantastisk dundergrönsak som tyvärr förknippas alldeles för hårt med julen. Nu tycker jag vi tar in bladkålen i vardagsmaten!
Bladkålen kommer ursprungligen från Medelhavsområdet, där bladkål odlats och konsumerats i tusentals år. Den är känd för sina stora, mörkgröna blad och sin robusta smak, vilket gör den till en populär ingrediens i många olika rätter.
Bladkål används ofta i soppor, grytor, sallader och som tillbehör till huvudrätter. Den kan ätas både rå och tillagad, och är särskilt uppskattad för sin mångsidighet i köket. I traditionella rätter som den portugisiska caldo verde-soppan och den sydstatsamerikanska collard greens, spelar bladkål en central roll, och här i Sverige är den ett måste till julens långkål. Dessutom kan bladen användas för att göra chips, vilket har blivit en populär hälsosam snacksvariant.
Men nej, det är inte bara till jul vi äter grönkål, och nej, det är inte bara grönkålschips som gäller. Möjligheterna är oändliga när det kommer till grönkål, och eftersom kål är en så himla bra gröda att odla i Sverige så tänker jag se till att vi lär oss äta mer kål! Sen är det ju så här att kål inte bara är galet gott. Visste du att grönkål innehåller mer kalcium än mjölk, och mer C-vitamin än apelsin? Vet du vad? Strunta i apelsinjuicen och gör kållemonad istället! Mer kål åt folket!
Ätbara delar
Hela växten, blad, stjälk, stam, rot, frö.
Förvaring
Kyl: Ja. Helst i påse eller tät plastbytta. Då håller sig kålen krispig och grön länge.
Frys: Ja. Rå eller förvälld.
Rumstemperatur: Nej (möjligtvis stjälkar i ett glas vatten någon dag)
Tips
God att strimla färsk och ha med i en sallad, eller strimla och stek tillsammans med andra grönsaker och krydda med ett gott örtsalt. En tredje favorit hos oss är att strimla bladen och knåda med en dressing på olja, citron, hackad vitlök, salt och lite peppar. Gott som tillbehör!
Tillagningstips
Ät den rå, i sallader, kokt, ångad, wokad. Torka bladen och mal ner till grönkålspulver.
Kållemonad - recept (länk kommer)