top of page

GRÖNSAKER A-Ö

Lär känna de grönsaker du kan hitta hos Timmervikens Skafferi.

På den här sidan kommer du hitta information om de olika grönsaker som odlas av Timmervikens Skafferi och kan dyka upp i prenumeranternas grönsakskasse och i gårdsbutiken. Sidan är under uppbyggnad 2024 och uppdateras i takt med skörden under säsongen.

Aubergine

Aubergine

Solanum melongena

Vit och äggformad, lila fingerformad, rosa rund ... Aubergine kan se ut på många olika sätt, och denna värmeälskande grönsak går att tillaga och äta på många sätt.

Broccoli

Broccoli

Brassica oleracea var. italica

Denna gröna blomknopp kan vara den godaste grönsak en odlare kan odla.

Dill

Dill

Anethum graveolens

Dill, en aromatisk och mångsidig krydda som berikar många rätter och har en fascinerande historia.

Gurka

Gurka

Cucumis sativus

En gurka är inte bara en gurka, utan en hel värld av smaker, former och konsistenser!

Majrova

Majrova

Brassica rapa

Älskade majrova. Denna söta, krispiga och fantastiska basvara som nästan ingen längre känner till.

Pak Choi

Pak Choi

Brassica oleracea

Sommarfavorit till grillen, men våga tänka utanför den trendiga matlagningsboxen och njut av denna vår- och höstgrönsak på många andra sätt.

Purjolök

Purjolök

Allium porrum

Purjolök, denna komplexa och smakintensiva växt!

Savoykål

Savoykål

Brassica oleracea var. sabauda

En mindre känd huvudkål, men kanske den vackraste av dem alla?

Stjälkselleri

Stjälkselleri

Apium graveolens var. dulce

"Det går lika bra med selleri!" fick vi lära oss av kockarna Werner & Werner. Håller du med?

Vitkål

Vitkål

Brassica oleracea var. capitata

Sommarkål. Höstkål. Vinterkål. Kärt barn har många namn!

Beta

Beta

Beta vulgaris

Rödbeta. Gulbeta. Polkabeta. Vitbeta. Sockerbeta ...

Brysselkål

Brysselkål

Brassica oleracea var. gemmifera

Som små minikålhuvuden sitter de där tätt ihop på en stam.

Fänkål

Fänkål

Foeniculum vulgare

Vet du hur en fänkål ser ut på riktigt? Innan man av hänsyn till hållbarhet för transport och lagring tar bort den fantastiska blasten?

Knipplök

Knipplök

Allium cepa

Knipplök är lökarnas primörstadie med sin gröna, fräscha blast och milda lökdel.

Mangold

Mangold

Beta vulgaris

Mangold, en älskad köksträdgårdsväxt som du sällan hittar i butik.

Paprika

Paprika

Capsicum annuum

Paprika, en färgstark och smakrik grönsak som är släkt med ... potatisen!

Salladskål

Salladskål

Brassica rapa var. pekinensis

Salladskål, även kallad kinakål, är värd så mycket mer kärlek än den fick i de svenska skolmatsalarna under 80- och 90-talet.

Skärbönor

Skärbönor

Phaseolus vulgaris

En fin och god variant av böna där du äter hela baljan.

Tomat

Tomat

Solanum lycopersicum

Tomat. En solmogen, nyskördad och saftig tomat. Finns det något godare?

Bladkål

Bladkål

Brassica oleracea

Grönkål, svartkål, purpurkål. Många varianter finns det, och den vanligaste är grönkålen. En fantastisk dundergrönsak som tyvärr förknippas alldeles för hårt med julen. Nu tycker jag vi tar in bladkålen i vardagsmaten!

Chili

Chili

Capsicum annuum

Chili, en het och mångsidig krydda.

Färsk sommarvitlök

Färsk sommarvitlök

Allium sativum

Klassisk vitlök, men färskare och krispigare

Kålrabbi

Kålrabbi

Brassica oleracea

Denna utomjording! Kålrabbin tillhör kålsläktet och själva rabbin (den uppsvällda stamdelen) är lik en rova i smaken, men sötare och saftigare.

Morot

Morot

Daucus carota sativus

Moroten finns i många färger, och de skiljer sig rätt mycket i smak.

Persilja

Persilja

Petroselinum crispum

Persilja, denna fantastiska ört som borde användas mer som grönsak.

Sallat

Sallat

Lactuca sativa

Sallat, alltså grönsaken (inte att förväxla med maträtten sallad) finns i oändligt många färger, smaker och texturer, och har du en gång ätit en riktigt färsk, närodlad sallat så kommer du även se på maträtten sallad på ett helt nytt sätt.

Spetskål

Spetskål

Brassica oleracea var. capitata conica

Sommarens mest efterlängtade grönsakskändis? Grilla, gör coleslaw, fermentera ...

Vintersquash Hokkaido

Vintersquash Hokkaido

Cucurbita maxima

Uchiki Kuri, en japansk Hokkaido. Söt och nötliknande smak. En favorit!

Nyfiken på grönsaksprenumeration?

Vill du äta närodlade, nyskördade och otroligt smakrika grönsaker varje vecka från juli till oktober?

 

  • Tycker du att det är viktigt att dina grönsaker är odlade utan gifter, onödigt emballage, långa transporter och mellanhänder?

 

  • Är du redo att lära dig mer om att äta efter säsong och få möjlighet att testa grönsaker som du inte hittar i butik?

Då ska du ta chansen att knipa en av årets grönsaksprenumerationer!

Tänk dig att varje vecka under fyra månader hämta upp en kasse färska, smakrika grönsaker, odlade och skördade av din lokala grönsaksodlare.

bottom of page