top of page

OM TIMMERVIKENS SKAFFERI

mindelavjorden_201408_0243.jpg

Hej och välkommen hit!

Josefina Åkerlund heter jag som driver Timmervikens Skafferi. Jag är i huvudsak grönsaksodlare, men hand i hand med odlingen går också biodling och mathantverk.

 

Varför grönsaksodlare och mathantverkare?
Min familj är den största anledningen till att Timmervikens Skafferi finns. Jag lever ihop med Ulrik och våra två barn, och som så många andra började jag fundera mer på vad som är viktigt i livet efter att ha fått mitt första barn. Jag vill spendera mina dagar på sånt jag tycker om att göra och som känns viktigt för mig och samhället, och jag vill ha mer tid över tillsammans med familjen. 
Jag startade upp verksamheten hösten 2019 efter att under några år ha funderat på vad jag skulle göra med mitt yrkesverksamma liv. Att jag skulle jobba med något som bidrar till en bättre värld på ett eller annat sätt var oerhört viktigt för mig, och att det blev inom odlingsbranschen var kanske inte helt överraskande. Jag har odlat så länge jag kan minnas! I villaträdgården tillsammans med mina föräldrar där jag växte upp, i odlingslandet vid sommarstugan på somrarna, på balkongen till lägenheten i Göteborg, och i odlingsbäddarna som kvadratmeter efter kvadratmeter sedan 2010 övertagit trädgården i Timmervik. När jag hösten 2019 skulle skriva ett examensarbete inom affärsutveckling stod det klart för mig. Jag skulle självklart skriva min egen affärsplan. Jag skulle bli bonde!

Är du nyfiken på verksamheten och planerna framåt? Då tycker jag att du ska fortsätta läsa här:

Affärsidé
Jag ska odla och tillhandahålla färska, giftfria och smakrika grönsaker samt biprodukter och mathantverk direkt till konsument, samt till lokala caféer och restauranger som är intresserade av att arbeta med säsongens råvaror. Fokus ligger på att sprida bra råvaror såväl som kunskap och inspiration till ett mer lustfyllt och medvetet liv.
Genom detta ska jag bidra till att vi konsumenter får en närmare relation till vår bonde, vår mat, vår miljö och varandra.

2019
Företaget startas upp och den befintliga biodlingen blir en del av verksamheten. Första vintern ligger fokus på att planera den kommande grönsaksodlingen och tillverka bivaxdukar för att komma igång med någon form av försäljning.

 

2020

Odlingsyta: 300 kvm, varav 50 kvm tunnelväxthus

Grönsaksprenumeranter: - 

Andelsbiodling antal bikupor: - 


Ett tunnelväxhus på 50kvm byggs upp, och frilandsodlingen påbörjas med anläggning av upphöjda odlingsbäddar på en åkermark i Timmervik som inte brukats på många år. Nio stycken 20 meter långa odlingsbäddar hinner jag anlägga med hjälp av vänliga själar i närområdet, och odlingen förses med bevattningssystem och stängslas in mot vilt. Den befintliga köksträdgården integreras delvis i verksamhetens grönsaksodling.
Den 18:e juni har jag min första torsdagsförsäljning i trädgården och har sedan öppet i stort sett varje torsdag fram till jul. Färska, Timmerviksodlade grönsaker visar sig vara en succé, och veckans grönsakskasse blir snabbt fullbokad vecka efter vecka. Den inlagda smörgåsgurkan, örtsaltet och marmeladerna tar slut innan de ens packas upp till försäljning, och den smakrika, nysungade honungen tar folk med storm. Kolastängerna jag började tillverka under sommaren som ett komplement för att få in pengar var så försvinnande goda och populära att jag till julen tog fram ett sortiment med kola i ask. Det som skulle vara ett tillfälligt komplement blev nu en självklar del av utbudet i Timmervikens Skafferi. Kolastängerna var här för att stanna!

 

2021

Odlingsyta: 600 kvm, varav 50 kvm tunnelväxthus

Grönsaksprenumeranter: 15 st

Andelsbiodling antal bikupor: 3st (35 andelsbiodlare)


Frilandsodlingen utökas! 
Timmerviksodlade tomater efterfrågas stort, och en insamlingskampanj för att kunna köpa in en odlingstunnel på 180kvm genomförs och drar in totalt 18 800kr. Det täcker ca 18% av kostnaden, och odlingstunneln beställs.
Frilandsodlingen utökas med ytterligare 12 upphöjda bäddar, och under sommaren odlas därmed i hela 21 stycken 20 meter långa odlingsbäddar.
Odlingstunneln blir tyvärr försenad med flera månader, och i början av juni tas det nödvändiga beslutet att räkna bort växthusytan från årets odling, men stommen byggs upp under hösten för att vara klar tidigt inför nästa odlingssäsong.
Säsongspremiär för gårdsförsäljningen är långfredagen den 2 april, och från och med torsdagen 22 april har jag öppet i stort sett varje torsdag till sista oktober. 
15 grönsaksprenumerationer släpps och bokas snabbt upp av grönsakssugna Timmerviksbor och andra från närområdet. Under hela 18 veckor (juli-oktober) levereras grönsakskassar till prenumeranter, och ett stort utbud grönsaker dukas upp till försäljning på altanen framför huset varje torsdag tillsammans med honung, kolastänger, örtsalter, marmelader och sylter, saft och mer därtill.

Jag får under året möjlighet att lära känna två fantastiska kvinnor som väljer att arbetsträna hos mig efter utbrändhet, och det berikar mitt liv på många plan. Med en så fantastisk arbetsplats ser jag det som en självklarhet att dela den med människor som behöver jorda sig och få känna tillhörighet. 
Biodlingen utökas inför säsongen till 15 samhällen, och tre av dessa dedikeras till andelsbiodling där man har möjlighet att köpa in sig på en andel av honungsskörden.
"Julmarknad i Timmervik" går av stapeln den första adventshelgen och blir en succé utan dess like! Folk går man ur huse och fyller upp gatorna med härlig julstämning för att besöka de lokala hantverkare som finns i området. 

2022

Odlingsyta: 1 000 kvm, varav 250 kvm tunnelväxthus

Grönsaksprenumeranter: 21 st

Andelsbiodling antal bikupor: 5 st (70 andelsbiodlare)


Året börjar med en käftsmäll då en omgång Covid ger mig postcovid i form av hjärntrötthet, men efter några månaders rehabilitering kan säsongen äntligen dra igång. På grund av den långvariga sjukskrivningen och det faktum att arbetstiden behöver minskas drastiskt som effekt av hjärntröttheten behöver stora beslut tas. Kolastänger tas bort ur sortimentet under vår, sommar och höst, och tillverkningen av mathantverk (marmelader, örtsalter, mm) dras ned till ett minimun under odlingssäsongen.

Under våren 2022 färdigställs odlingstunneln och förbereds för odling av tomater, paprika, chili, aubergin, tomatillo och många fler goda grönsaker.
Odlingsytan på friland utökas med ytterligare 12 stycken 20 meter långa, upphöjda odlingsbäddar. Den utökade ytan omgärdas av viltstängsel och förses med bevattningssystem. 
Grönsaksprenumerationen utökas med ytterligare platser till 20, och då efterfrågan på närodlade grönsaker är stor även för icke prenumeranter öppnas en tillfällig självbetjäning i redskapsförrådet på gården. 
Biodlingen behålls i ungefär samma storlek, men fler samhällen dedikeras andelsbiodlingen.

"Julmarknad i Timmervik" blir återigen en succé och hela december hålls självbetjäningen öppen.

 

2023 - BALANS

Odlingsyta: 1000 kvm, varav 250 kvm tunnelväxthus

Grönsaksprenumeranter: 27 st

Andelsbiodling antal bikupor: 6 st (79 andelsbiodlare)

Årets ledord är "balans".

Tre odlingssäsongen har passerat och bitarna i det stora livs- och arbetspusslet börjar falla på plats. Det är dags att samla ihop all erfarenhet, energi och framtidsplaner och staka ut en rimlig väg framåt. Årets ledord "balans" är med i alla beslut och prioriteringar, och målet med året är att arbetstiden ska vara effektiv arbetstid med fokus på det som är viktigt, och fritiden ska vara just fritid. 

En gårdsbutik byggs under vårvintern och slår upp portarna under våren. Äntligen finns en plats där du kan komma in i ljuset och värmen och botanisera bland plantor, grönsaker, godsaker och biprodukter! Torsdagsförsäljningen där jag finns på plats fortsätter hela säsongen, och fredag till söndag är det självbetjäning. 

Andelsbiodlingen 

Odlingsytan utökas inte, men ny odlingsyta förbereds under säsongen. 2023 kommer vi minnas som säsongen som började med rädslan att det skulle bli ett nytt 2018 utan en droppe regn, men när juni övergick i juli började det regna och slutade aldrig. Stora delar av odlingen låg under vatten större delen av säsongen, men trots detta blev det fina skördar på de ytor som klarade sig undan vattenmängderna. På grund av det ihållande regnet kunde den framtida odlingsytan inte fortsätta förberedas, utan fick växa igen. Tillbaka på ruta 0.

För tredje året i rad genomförs "Julmarknad i Timmervik", och återigen är det en succé!. Marknaden utvecklas lite för varje år, och nu fick vi till den rätta julkänslan med granar, ljusslingor, musik och SNÖ. Gårdsbutiken har öppet för självbetjäning hela vägen fram till jul, och det är uppskattade presenter som inhandlas till nära, kära, lärare och julklappsspel.

Hur gick det med balansen, då? Jo, det gick som planerat. Energin räckte hela säsongen ut, och när julen väl kom fanns energin fortfarande där för familj och julfirande. Fritiden fick lov att vara fritid, och arbetstiden blev effektivare med hårdare prioriteringar. Jag investerade i att ta in arbetskraft under början av sommaren för att inte halka efter med ogräsbekämpning. Väl investerade pengar för arbetsbelastningen och hälsan.

2024 - ORDNING & REDA

10 januari. Nu har vi ett helt år framför oss. Efter balans kommer ordning och reda. Nu ska infrastrukturen på plats för att ytterligare effektivisera arbetet och ge ökad lönsamhet. Inget mer spendera tid på att springa runt och leta saker som inte har en bestämd plats. Inget mer förstörd utrustning för att det lämnats ute. Förråd, redskapstavlor, hyllsystem, skölj- och packstation med mera ska på plats innan säsongen drar igång.

Ingen ny odlingsyta tas i bruk, utan ett nytt försök görs att förbereda för kommande år (och vi håller tummarna att det inte översvämmas även denna säsong). Inga större förändringar i verksamheten, utan fokus på att få till infrastruktur och logistik för att göra framtida utökningar effektivare. Det som finns och är igång ska utvärderas, förfinas och effektiviseras.
 

 

Kontaktuppgifter till Timmervikens Skafferi hittar du på sidan Kontakt

Undrar du hur du hittar till Timmervikens Skafferi så finner du en karta på sidan Hitta hit

bottom of page