top of page

OM TIMMERVIKENS SKAFFERI

mindelavjorden_201408_0243.jpg

Hej och välkommen hit!

Josefina Åkerlund heter jag som driver Timmervikens Skafferi. Jag är i huvudsak grönsaksodlare, men hand i hand med odlingen går också biodling och mathantverk.

 

Varför grönsaksodlare och mathantverkare?
Min familj är den största anledningen till att Timmervikens Skafferi finns. Jag lever ihop med Ulrik och våra två barn, och som så många andra började jag fundera mer på vad som är viktigt i livet efter att ha fått mitt första barn. Jag vill spendera mina dagar på sånt jag tycker om att göra och som känns viktigt för mig och samhället, och jag vill ha mer tid över tillsammans med familjen. 
Jag startade upp verksamheten hösten 2019 efter att under några år ha funderat på vad jag skulle göra med mitt yrkesverksamma liv. Att jag skulle jobba med något som bidrar till en bättre värld på ett eller annat sätt var oerhört viktigt för mig, och att det blev inom odlingsbranschen var kanske inte helt överraskande. Jag har odlat så länge jag kan minnas! I villaträdgården tillsammans med mina föräldrar där jag växte upp, i odlingslandet vid sommarstugan på somrarna, på balkongen till lägenheten i Göteborg, och i odlingsbäddarna som kvadratmeter efter kvadratmeter sedan 2010 övertagit trädgården i Timmervik. När jag hösten 2019 skulle skriva ett examensarbete inom affärsutveckling stod det klart för mig. Jag skulle självklart skriva min egen affärsplan. Jag skulle bli bonde!

Är du nyfiken på verksamheten och planerna framåt? Då tycker jag att du ska fortsätta läsa här:

Affärsidé
Jag ska odla och tillhandahålla färska, giftfria och smakrika grönsaker samt biprodukter och mathantverk direkt till konsument, samt till lokala caféer och restauranger som är intresserade av att arbeta med säsongens råvaror. Fokus ligger på att sprida bra råvaror såväl som kunskap och inspiration till ett mer lustfyllt och medvetet liv.
Genom detta ska jag bidra till att vi konsumenter får en närmare relation till vår bonde, vår mat, vår miljö och varandra.

2019
Företaget startas upp och den befintliga biodlingen blir en del av verksamheten. Första vintern ligger fokus på att planera den kommande grönsaksodlingen och tillverka bivaxdukar för att komma igång med någon form av försäljning.

 

2020
Ett tunnelväxhus på 50kvm byggs upp, och frilandsodlingen påbörjas med anläggning av upphöjda odlingsbäddar på en åkermark i Timmervik som inte brukats på många år. Nio stycken 20 meter långa odlingsbäddar hinner jag anlägga med hjälp av vänliga själar i närområdet, och odlingen förses med bevattningssystem och stängslas in mot vilt. Den befintliga köksträdgården integreras delvis i verksamhetens grönsaksodling.
Den 18:e juni har jag min första torsdagsförsäljning i trädgården och har sedan öppet i stort sett varje torsdag fram till jul. Färska, Timmerviksodlade grönsaker visar sig vara en succé, och veckans grönsakskasse blir snabbt fullbokad vecka efter vecka. Den inlagda smörgåsgurkan, örtsaltet och marmeladerna tar slut innan de ens packas upp till försäljning, och den smakrika, nysungade honungen tar folk med storm. Kolastängerna jag började tillverka under sommaren som ett komplement för att få in pengar var så försvinnande goda och populära att jag till julen tog fram ett sortiment med kola i ask. Det som skulle vara ett tillfälligt komplement blev nu en självklar del av utbudet i Timmervikens Skafferi. Kolastängerna var här för att stanna!

 

2021
Frilandsodlingen utökas! 
Timmerviksodlade tomater efterfrågas stort, och en insamlingskampanj för att kunna köpa in en odlingstunnel på 180kvm genomförs och drar in totalt 18 800kr. Det täcker ca 18% av kostnaden, och odlingstunneln beställs.
Frilandsodlingen utökas med ytterligare 12 upphöjda bäddar, och under sommaren odlas därmed i hela 21 stycken 20 meter långa odlingsbäddar.
Odlingstunneln blir tyvärr försenad med flera månader, och i början av juni tas det nödvändiga beslutet att räkna bort växthusytan från årets odling, men stommen byggs upp under hösten för att vara klar tidigt inför nästa odlingssäsong.
Säsongspremiär för gårdsförsäljningen är långfredagen den 2 april, och från och med torsdagen 22 april har jag öppet i stort sett varje torsdag till sista oktober. 
15 grönsaksprenumerationer släpps och bokas snabbt upp av grönsakssugna Timmerviksbor och andra från närområdet. Under hela 18 veckor (juli-oktober) levereras grönsakskassar till prenumeranter, och ett stort utbud grönsaker dukas upp till försäljning på altanen framför huset varje torsdag tillsammans med honung, kolastänger, örtsalter, marmelader och sylter, saft och mer därtill.

Jag får under året möjlighet att lära känna två fantastiska kvinnor som väljer att arbetsträna hos mig efter utbrändhet, och det berikar mitt liv på många plan. Med en så fantastisk arbetsplats ser jag det som en självklarhet att dela den med människor som behöver jorda sig och få känna tillhörighet. 
Biodlingen utökas inför säsongen till 15 samhällen, och tre av dessa dedikeras till andelsbiodling där man har möjlighet att köpa in sig på en andel av honungsskörden.
"Julmarknad i Timmervik" går av stapeln den första adventshelgen och blir en succé utan dess like! Folk går man ur huse och fyller upp gatorna med härlig julstämning för att besöka de lokala hantverkare som finns i området. 

2022 - planerna framåt
Under våren 2022 färdigställs odlingstunneln och förbereds för odling av tomater, paprika, chili, aubergin, tomatillo och många fler goda grönsaker.
Odlingsytan på friland utökas med ytterligare 11 stycken 20 meter långa, upphöjda odlingsbäddar. Den utökade ytan ska omgärdas av viltstängsel och förses med bevattningssystem. 
Grönsaksprenumerationen ska utökas med ytterligare platser och eventuellt justeras för att passa även för de sommarboende i området. 
Biodlingen behålls i ungefär samma storlek, men fler samhällen dedikeras andelsbiodlingen.
Och nu undrar du som läst ända hit hur sjutton detta ska gå ihop rent arbetsmässigt? År 2022 är förhoppningsvis året då Timmervikens Skafferi kan skaffa sig sin första sommarjobbare så jag kan fortsätta utveckla verksamheten och fortfarande jobba så mycket eller lite som jag själv vill.

 

Kontaktuppgifter till Timmervikens Skafferi hittar du på sidan Kontakt

Undrar du hur du hittar till Timmervikens Skafferi så finner du en karta på sidan Hitta hit

bottom of page