Majrova
Brassica rapa
Majrovan. Denna basvara som nästan ingen längre känner till. Det sägs att det på Gotland under medeltiden var lag på att alla som hade mark skulle avsätta en bit att odla rovor på åt de fattiga, och då var det foderrova man odlade. Just majrovan som är lite mildare och sötare i smak än foderrovan har dock ätits i lite finare sammanhang.
Majrova är en rotfrukt som tillhör familjen Brassicaceae. Den är ursprungligen från Eurasien, och har odlats och konsumerats i tusentals år. Den är mest känd för sin tennisbollstora vita, runda rot med en lila, röd eller grönaktig topp och sin krispiga, saftiga konsistens. Den sort av majrova du oftast hittar hos Timmervikens Skafferi är däremot helt kritvit och som en golfboll till storlek, dessutom med en slät blast som är mycket god att äta.
Majrova används ofta i sallader, soppor, grytor och som rostad eller kokt tillbehör. Den kan ätas både rå och tillagad, och dess milda, något söta smak gör den mångsidig i köket. Rå majrova kan skivas tunt och användas i sallader eller picklas för att ge en syrlig smak. Tillagad majrova kan mosas, rostas eller blandas i soppor och grytor för att ge en sötma och fyllighet. Bladen på majrovan är också ätliga och kan användas som gröna bladgrönsaker.
Majrovaväxten har en näringsrik rot som är särskilt hög i vitamin C och innehåller även vitamin B6, kalcium, kalium och fibrer. Majrova är också en bra källa till antioxidanter och kostfibrer.
Ätbara delar
Hela plantan går att äta
Förvaring
Kyl: Ja. I påse eller plastburk. Skär av blasten och ställ i vatten om du ska äta den, så håller sig rovan krispig längre.
Frys: Ja. Rå eller tillagad.
Rumstemperatur: Nej.
Tips
Om du får majrovan i knippe med blast, ta genast bort gummibandet när du kommer hem, och klipp av blasten. Ska du äta blasten kan du ställa den i ett glas vatten i kylen. Om blasten sitter kvar på majrovan blir den snabbt mjuk.
Tillagningstips
Råriv, skiva tunt, skär i klyftor. Den är god rå, och jag äter den gärna som en frukt. Vill du tillaga kan du exempelvis råsteka den strimlad med rapsolja, salt och vitlök, eller ånga i klyftor och dressa med smält smör. Blasten kan du använda som sallad, men är också god att råsteka, och stjälkarna kan man koka med honung och vinäger.
En prenumerant gör alltid majrovegratäng när det är med majrovor i kassen, en annan hinner inte hem innan knippet blivit mellanmål.