top of page
Paprika

Paprika

Capsicum annuum

Paprika, en färgstark och smakrik grönsak, används flitigt i kök världen över.


Paprika och chili är samma frukt, bara lite olika stark, och är en mångsidig grönsak som tillhör familjen Solanaceae, samma växtfamilj som potatis, tomat, chili, tomatillo och aubergine. Även tobak!

Ursprungligen från Central- och Sydamerika, sen har paprika spridits globalt och blivit en oumbärlig ingrediens i många olika kök. Paprikor finns i flera färger, inklusive röd, gul, grön och orange, var och en med sin egen distinkta smak och sötma.


Både paprika och chili ingår i spanskpepparsläktet (Capsicum). Paprika är den största arten i släktet, och den enda som är helt utan capsaicin, det ämne som avgör hettan på frukten. Hettan mäts i scoville (en skala som uppfanns av Wilbur Scoville 1912), där paprika ligger på 0, jalapeño på mellan 2 500 och 8 000, och den starkaste chilin Carolina Reaper ligger på 2 200 000.


Paprika används ofta i sallader, grytor, salsor och som fyllning i diverse rätter. Den röda paprikan är sötast, medan den gröna har en mer bitter smak. Paprika är även en viktig ingrediens i många traditionella rätter, som den ungerska gulaschen och den spanska paellan. Förutom färska paprikor används även torkade och malda varianter, kända som paprikapulver, för att krydda och färga maten.


Paprikaväxten har tjocka, krispiga frukter som är rika på näringsämnen. Den är särskilt hög i vitamin C, och en enda röd paprika kan innehålla mer än dubbelt så mycket vitamin C som en apelsin. Paprika är också en bra källa till vitamin A, vitamin E, och flera viktiga mineraler, samt antioxidativa föreningar som betakaroten och lykopen.


Tyvärr är paprika (och även potatis) några av våra mest besprutade grönsaker, så det är fint att kunna erbjuda er dessa grönsaker som är odlade av mig med omsorg och utan gifter.


En intressant anekdot om paprika är att när den först introducerades i Europa, blev den snabbt en populär trädgårdsväxt i klosterträdgårdar. Munkar använde paprikan inte bara som mat utan också som medicinalväxt, eftersom man trodde att den hade helande egenskaper.


Sammanfattningsvis är paprika en näringsrik och färgstark grönsak som förhöjer smaken och utseendet på många maträtter. Dess spridning och popularitet gör den till en oumbärlig del av både vardags- och gourmetköket.



Ätbara delar

Frukten, kärnhuset, stjälken.


Förvaring

Kyl: Ja. Utan förpackning.

Frys: Ja. Rå eller tillagad.

Rumstemperatur: Nej.


Tips!

Strimla och frys in om du inte ska använda den inom ett par veckor, så har du paprika att slänga ner i en wok senare under året.


Tillagningstips

Strimla och stek i en god olja, helst på låg värme länge. Eller grilla hel över glöd, lägg i kallt vatten och ta bort det svarta skalet. Paprika gör sig fint tillagad!

Ät även färsk och njut av smaken på en smörgås, i en sallad eller som ett mellanmål.


SORTERNA DU KAN HITTA I GÅRDSBUTIKEN


Korosco - spetspaprika

Koniska, blankt högröda paprikor, 13-16 cm långa, med ett friskt sött, mycket gott kött.


Ferenc Tender - spetspaprika

Köttiga och sött saftiga, lite spetsiga frukter som mognar fram från ljusgul, orange till fullmogen röd. Den ljusgula är den enda paprikan man kan ha i en grekisk sallad, sa en kock till mig för några år sedan. Testa själv!


Cubo Orange - blockpaprika

Typisk köpepaprika med knubbiga, breda och relativt korta frukter. Köttet är tjockt och saftigt och frukten går från grönt till orange.


King of the North - blockpaprika

Typisk köpepaprika med knubbiga, breda och relativt korta frukter. Köttet är tjockt och saftigt och frukten går från grönt till rött.



bottom of page