

Skärbönor
Phaseolus vulgaris
Skärbönor blev för mig en ny bekantskap i samband med att jag skaffade en stor odlingstunneln. Den trivs nämligen bäst i kallväxthus och är inte den första grönsak man fyller upp växthusplatserna med, men man kanske borde tänka om? Det är ju fantastiskt gott med färska skärbönor, och en bra källa till protein.
Skärbönor tillhör familjen Fabaceae och kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika. Där har skärbönor odlats i tusentals år och spridits globalt som en uppskattad del av många olika kök. De är kända för sina långa, platta gröna baljor och sin krispiga konsistens. Hos mig hittar du oftast min personliga favorit som har ljust gula baljor.
Skärbönor används ofta i sallader, soppor, grytor och som ett näringsrikt tillbehör. De bör ätas tillagade, och deras milda, något sötaktiga smak gör dem mångsidiga i köket. I kök världen över är bönor en nyckelingrediens och vi känner oftast till sorten haricot vertes (brytbönor). Skärbönor kan ångas, kokas och stekas och ätas i sallader och dippsåser.
Skärbönväxten har baljor som är rika på näringsämnen. De är särskilt höga i vitamin K och C, samt innehåller fibrer, folat och kalium.
Ätbara delar
Hela baljan.
Förvaring
Kyl: Ja. I en påse eller tät bytta. Kan klara sig ett par dagar löst i kylen.
Frys: Ja. Förväll och kyl snabbt ner innan infrysning.
Rumstemperatur: Nej.
Tips
Ta bort eventuellt gummiband direkt när du kommer hem med bönorna så håller de sig bättre. Grönsaker i bunt kan bli dåliga snabbt när de trycks ihop och det blir tätt och fuktigt.
Tillagningstips
Koka dem hastigt (en minut i salt, kokande vatten). Ta upp och kyl ner i iskallt vatten (det behåller spänsten). Låt torka lite och vänd sedan runt i olja och flingsalt. Grilla eller stek på båda sidor tills de mjuknat något. Eller ät de nykokta med smör och flingsalt.