top of page
Vintersquash Hokkaido

Vintersquash Hokkaido

Cucurbita maxima

Den relation de flesta av oss har till pumpa är nog halloweenpumpan som står utanför ytterdörren och lyser upp med ett elakt flin i slutet av oktober. Den typ av pumpa är egentligen en matpumpa, men de allra flesta karvar bara ur köttet och kärnorna och skickar ner det i komposten. Om du tillhör den som faktiskt äter upp köttet och tycker det är helt ok, så kommer du älska Uchiki Kuri. Det är släkting till den mer kända, japanska Hokkaido. Denna typ av pumpa (som egentligen är en vintersquash) går att tillaga och äta med skalet kvar, vilket ger en mer komplex smakbild.

 

Ätbara delar

Pumpan, kärnorna


Förvaring

Kyl: Ja.

Frys: Ja. Som puré eller förvälld i bitar.

Rumstemperatur: Om pumpan är hel och utan skador kan en lagras i rumstemperatur en tid.



Tips

Jag har TVÅ tillagningstips till er. Jag önskar att jag hade fler pumpor så ni kunde testa båda och kanske ännu fler. Men, nu är det som det är, och jag är glad att ni åtminstone får chansen att smaka denna delikatess!

Mitt hetaste tips är att marinera och ugnsbaka den i bitar och servera med en god mögelost. Recept nedan. Mitt andra tips (något enklare och snabbare) är att halvera pumpan (om du har en hel), ta ur kärnorna och baka pumpan i ugnen med snittytan nedåt på 200 grader tills du kan trycka fingret igenom skalet. Skär upp och ät som tillbehör till i stort sett vad som helst. 



UGNSROSTAD PUMPA MED MÖGELOST


Ta ur kärnorna och skär pumpan i bitar. Skär små rödlökar i klyftor. Blanda 1 msk stött korianderfrö, 1/2 tsk chiliflingor (eller en bit färsk, hackad chili), 1 msk färsk hackad rosmarin, 1 tsk timjan, 2 tsk flingsalt och 3 msk olja. Blanda dressingen med pumpabitar och lök.


Om du fick ihop lite pumpakärnor kan du rosta dem i ugnen! Skölj av dem och torka dem lite. Lägg i en form, ringla över olja och rosta i ugnen på 200 grader ca 10-15 minuter till kärnorna fått fin färg. Rör om var femte minut och håll koll! Smula över flingsalt.


Sprid ut på en plåt och tillaga i ugnen på 225 grader ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna en aning. Bred ut på ett fat och smula över mögelost (Saint Agur är min favorit!) och rostade pumpakärnor (och du inte fick ihop kärnor att rosta kan du rosta vanliga, gröna pumpakärnor i en stekpanna och servera till).



bottom of page