Aubergine
Solanum melongena
Vit och äggformad, lila fingerformad, rosa rund ... Aubergine kan se ut på många olika sätt, och denna värmeälskande grönsak går att tillaga och äta på många sätt.
Auberginen kommer ursprungligen från Asien och är en värmekrävande grönsak som behöver odlas i växthus här i Sverige. De frukter vi köper i butik är oftast importerade från växthusodlingar i exempelvis Holland. Aubergine ingår i växtfamiljen potatisväxter, likt potatis och tomat. En aubergine är slät och glatt till ytan, och formen är oftast mjuk. De förekommer i många olika färger, allt från vita i äggstorlek till stora, mörklila. Hos Timmervikens Skafferi odlas flera olika sorter, där några av favoriterna är 'Wenta' som ger avlånga, smala frukter, 'Rosita' som ger rosa frukter, 'Black Beauty' som ger kraftiga, ganska klassiska frukter och 'Blanche Ronde à Oeuf' som ger vita, äggformade frukter.
Ätbara delar
Skal, fruktkött, frö
Förvaring
Kyl: ja, men inte för kallt (hellre svalt)
Frys: rå eller tillagad
Rumstemperatur: går ett par dagar men mjuknar snabbt
Tips
Vissa upplever att aubergine kan ha en viss beska. Den kan man mildra genom att salta ur lite innan tillagning. Då strör man salt på bitarna man skurit (ex skivor om man vill grilla det) och låter stå en stund innan tillagning.
Tillagningstips
Små frukter är goda att grilla eller steka. Jag delar dem på längden, skär kryss på snittytan, strör på lite socker och salt och penslar med olja, sen grillar jag enbart snittytan.
Recepttips att söka efter är "baba ganoush" (aubergineröra) som är väldigt gott att äta som tillbehör, doppa bröd i, mm. Även klassikern "moussaka" är en höjdare.
Ett tips från min odlarkompis Malin som har Backa Köksträdgård att hacka upp aubergine och steka med tacokrydda och använda istället för tacofärs. Värt att testa till fredagstacosen någon dag!