top of page
Beta

Beta

Beta vulgaris

Betan är från början en strandväxt och trivs därför bra med havssalt och tång, både där den växer och när man lagar den. Betorna tillhör familjen amarantväxter där mangold, spenat, mållor, quinoa och även vissa sorter av lianer ingår! Rödbeta, polkabeta, vitbeta och gulbeta är de varianter ni kan få från Timmervikens Skafferi, och hela plantan går att äta, inklusive blasten.



Ätbara delar

Hela växten, blad, stjälk, frukt, rot, frö.


Förvaring

Kyl: Ja.

Frys: Ja. Rå eller kokt.

Rumstemperatur: Nej



Tips

Om betorna kommer med blast, skär då av den och ställ i ett glas vatten i kylen så håller sig både blasten och betan krispig längre.


Tillagningstips

Ett hett tips är att koka betorna och äta tillsammans med getost och honung. SÅÅÅ GOTT! Koka tills du tycker den är lagom genomkokt (känn efter med sticka likt potatis, men låt gärna betan ha lite motstånd kvar). Skölja i kallt vatten och gnid av skalet. Skär inte bort svansen när du ska koka betorna, för då blöder de ut sin fina färg. Polkabetan mister tyvärr sina fina ränder när man tillagar den, så vill man äta den så vacker som möjligt gör den sig bäst rå, tunt hyvlad. Bladen kan ätas som sallat eller råstekas i lite olja med salt. Stjälkarna kan du smörfräsa med honung och lite vinäger.

bottom of page