

Bondböna
Vicia faba
Trots namnet så är bondbönan inte en böna utan en ärta, och i Sverige slänger vi oftast baljan när ärtorna spritats. Det tycker jag vi ska ändra på!
Förvaring
Kyl: i kylskåp
Frys: förväll, kyl ner och frys in
Rumstemperatur: en dag eller två
Tillagningstips
Jag har två fina tips att börja med vad gäller bondbönan. Det ena är att plocka ut ärtorna ut baljorna, koka dem några minuter i lättsaltat vatten och servera dem med smält smör och flingsalt/örtsalt över.
Det andra är att göra bondbönsguacamole!
BONDBÖNSGUACAMOLE
Skär bondbönorna i grova bitar. Finhacka valfri lök (salladslök, knipplök, vanlig gul lök) och fräs mjuk i olja i en stekpanna. Lägg i bondbönorna och en skvätt vatten och ångkoka ca 3-4 minuter genom att lägga ett lock på stekpannan. Häll av vattnet och mixa tillsammans med ca 70 gram mangold eller spenat och ½ finhackad vitlöksklyfta eller en bit av en färsk vitlök. Smaka av med salt och peppar, och låt svalna. Tärna 1 stor eller 4 små tomater smått och finhacka 1 grön chili och 2 kvistar koriander, och blanda ner i guacamolen. Smaka eventuellt av med lime eller citron. Ät som snacks med nachos eller som tillbehör till tacos.


