Brysselkål
Brassica oleracea var. gemmifera
Tillhör du de som tänker "åh, nej... Den där överkokta, mosiga och illaluktande lilla gröna bollen."? Då ska du nu få en andra chans. Brysselkål, som också kallas "rosenkål, är en lustig grönsak som de flesta överraskas av när de får den levererad på sin stock. Det är intressant att man inte ens har funderat över hur de små huvudena vuxit innan de hamnat i en påse i grönsaksdisken, men snart vet ni!
Ätbara delar
Rosorna (alltså själva huvudet, det lilla), samt eventuella blad som är kvar på stocken.
Förvaring
Kyl: Ja, gärna i påse
Frys: Ja, förväll innan
Rumstemperatur: Nej
Tips
Tillagningstips
När man får brysselkålen helt nyskördad är mitt hetaste tips att man plockar av brysselkålen från stocken och kokar dem snabbt och bara äter. Det är också gott att halvera dem och steka i smör.
Man kan även koka hela stocken med brysselkålen kvar på. Skär då stocken i portionsbitar och koka i saltat vatten i ca 4 minuter. Ta upp och skölj i kallt vatten så de behåller den fina, gröna färgen. Servera med exempelvis syrad grädde och chimichurri. Ett annat tips som jag själv inte testat är att fritera brysselkålen i 160 grader varm olja ca 2 minuter (man ska skära ett kryss i botten på varje brysselkål för jämnare tillagning). Friterad brysselkål ska vara gott tillsammans med ädelost, nötter och honungsdressing.