top of page
Chili

Chili

Capsicum annuum

Chili, en het och mångsidig krydda, används flitigt i kök världen över.


Chili är en grupp frukter ursprungligen från Amerika, som har spridits globalt och blivit en oumbärlig ingrediens i många olika kök. Chilifrukter finns i många varianter, från milda till extremt heta, och varierar i färger som röd, grön, gul och orange.


Både paprika och chili ingår i spanskpepparsläktet (Capsicum). Paprika är den största arten i släktet, och den enda som är helt utan capsaicin, det ämne som avgör hettan på frukten. Hettan mäts i scoville (en skala som uppfanns av Wilbur Scoville 1912), där paprika ligger på 0, jalapeño på mellan 2 500 och 8 000, och den starkaste chilin Carolina Reaper ligger på 2 200 000.


Chili används ofta i såser, grytor, marinader och som krydda i olika rätter. Den ger inte bara hetta utan också en distinkt smak som kan vara söt, rökig eller fruktig beroende på sorten. I kök världen över är chili en grundläggande ingrediens, från den mexikanska salsan till den indiska curryn och den thailändska stir-fryn. Torkad och mald chili, som chili flakes eller chili powder, används också flitigt för att krydda och bevara rätter.


Chiliväxten har frukter som är rika på capsaicin, ämnet som ger chilin dess hetta. Förutom att vara en smakförhöjare är chili en god källa till vitaminer, särskilt vitamin C och A. Chili innehåller också antioxidanter som betakaroten och flavonoider.


En intressant anekdot om chili är att när Christopher Columbus och hans besättning först stötte på chili i Amerika, kallade de den "peppar" eftersom den påminde dem om den europeiska svartpepparn i hetta. Denna felaktiga benämning lever kvar i vissa språk, som engelska, där chili ofta kallas "pepper". Chilin blev snabbt populär och spreds över världen, integrerades i olika kök och blev en viktig del av många kulturers matlagning.


Sammanfattningsvis är chili en het och näringsrik krydda som förhöjer smaken på många maträtter. Dess spridning och popularitet gör den till en oumbärlig del av både vardags- och gourmetköket.


Ätbara delar

Frukten, kärnhuset, stjälken.


Förvaring

Kyl: Ja. Utan förpackning.

Frys: Ja. Rå eller tillagad.

Rumstemperatur: Nej.


Tips

Frys in hel!. Stoppa den rätt in i frysen i en påse eller burk. Du behöver inte ta bort stjälk och kärnhus, utan bespara dig det arbetet till den dag du ska använda den. Då tar du upp den ur frysen och hackar/strimlar/använder hel.

Eller torka den. Trä upp chilifrukter på ett snöre och häng upp på en torr plats, så har du torkad chili framöver.


Tillagningstips

Testa dig fram mellan olika sorter med olika smak och framförallt hetta. I vissa fall vill man åt styrkan, i andra fall är det smaken som ska lyfta rätten.


Strimla och stek med i wok, hacka ner i marinad, blanda ner mild chili i en sallad. Hackad chili är ett måste i heta räkor! Stek mild chili (ex Padrones) i olja och strö över flingsalt, och vips har du en fin förrätt eller del till tapas. Likaså kan du skära av toppen av chilifrukten, ta ur kärnhuset och fylla med en god ost och sedan ugnsrosta (ex Jamaican Bell).


SORTERNA DU KAN HITTA I GÅRDSBUTIKEN


Habanero Dulce - scoville 0 - 500 - mild

Vilken överraskning. En Habanero utan styrka, men med samma underbara arom. Hela köket fylls av den speciella, fruktiga Habanerodoften när frukten öppnas. Det är delade meningar om vad smaken döljer. Melon, persika, aprikos, mango. Någon god frukt är i alla fall alla överens om. Något avlånga, orange-rosa frukter. Köttet är sprött och mycket lämpligt som läcker smaksättare i sallader, såser och grytor etc. Habanero Dulce hamnar i samma styrkekategori som vanlig paprika. 


Anaheim - scoville 500 - 2 500 - mild/medium

En av de mest odlade chilisorterna. Med sin milda hetta och fylliga sötma är den mycket populär som stekt, grillad, rostad eller fylld och bakad i ugn. Också i såser och grytor är den vanlig. Avlångt koniska frukter (15-20 x 5 cm), som innehåller 6 gånger mer C-vitamin än apelsin.


Espelette - scoville 500 - 4 000 - mild/medium

Från de baskiska provinserna i södra Frankrike. 

Lagom stark med stor fruktighet. Frukterna är skinande blankt mörkröda som mogna, konsiska, 

11-13 cm långa och 4 cm vid fästet. Mycket lämplig för torkning & för framställning av chilipulver. 


Padron - scoville 500 - 2 500 - mild/medium

Mycket vanlig i Spanien, där den skördas omogen och grön och serveras grillad eller stekt i olja med lite flingsalt som förrätt eller tapas. Som mogen är frukten kraftigt röd, 5-7 cm. lång med trubbig spets och som torkad utmärkt att göra pulver av. Smaken är speciell, fruktig och god och chilistyrkan varierar från frukt till frukt. Från mild till medelstark. Därför kallas den också för Rysk roulett chili. Mina padrones är oftare starka än milda.


Jamaican Bell - scoville 14 000 - medium

Klockformade frukter som övergår från grönt till kraftigt, skinande rött. Doften av rabarber är tydlig när man delar frukten. Jamaican Bell, med sin milda styrka, är lätt att använda i allehanda rätter. Gärna fylld med t.ex. ost och gratinerad. Har sitt ursprung i Västindien.


Hot lemon - scoville 15 000 - 30 000 - medium

En medelhet, ganska tidig chili som verkligen smakar citron. Den mogna frukten är varmt gul, torpedformad och blir mellan 5-7 cm lång. Hot Lemon är med sin friska citronstyrka mycket användbar i matlagningen. Frukten är lätt att torka och ger ett utsökt chilipulver som behåller sin friskhet. Min personliga favorit!


Bulgarian Carrot - scoville 5 000 - 30 000 - medium

Skinande orange frukter som ser ut som minimorötter, 6-7 cm långa.

Bulgarian Carrots är en utmärkt allround stark chili som är vanlig i chutneys, marinader, salsa, starka såser och grytor. Det är en gammal sort från Bulgarien där den också kallas Shipkas.


Buena Mulata - scoville 30 000 - 50 000 - medium

Denna intressanta chili från Sydamerika omnämns i litteraturen redan på 1500-talet. Plantan blir 45-60 cm. hög och bär tidigt mängder av slanka, blanka mörkvioletta frukter som övergår i orange för att slutligen mogna i djupt rött. De kan avnjutas i alla stadier, men utvecklar sin fulla smak när den är helt mogen. 

Hettan är tydlig, men inte överväldigande


Aji Amarillo - scoville ca 50 000 - medium/het

10-12 cm långa frukter som går från grönt till gult/brandgult. Används traditionellt strimlad, hackad eller skivad som smaksättning eller garnityr. Ny för säsongen 2024 och därför kan en närmare beskrivning av smak ej ges.

bottom of page