top of page
Dill

Dill

Anethum graveolens

Denna fantastiska ört som många förknippar enbart med kokt färskpotatis, skaldjur eller fisksoppa. Dill är så mycket mer än en krydda. Se dillen mer som en grönsak!


Dillen kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och sydvästra Asien. Den har blivit en uppskattad krydda i många olika kök världen över. Dess unika, milda smak med inslag av anis gör den till en favorit i både matlagning och konservering.


Dill används ofta i fiskrätter, soppor, såser och sallader. I Sverige är dill en oumbärlig ingrediens i klassiska rätter som gravad lax och kräftlag. Dessutom används dillen vid inläggning av gurkor och andra grönsaker, där den ger en distinkt smak och arom.


Dillväxten har fina, fjäderlika blad som kan vara ljusgröna till mörkgröna. Förutom bladen används även dillfröna som krydda, särskilt i bröd och pickles. Dillfrön har en kraftigare smak jämfört med bladen och används ofta i konservering och marinader.


Näringsmässigt är dill en god källa till vitaminer, särskilt A och C, samt mineraler som järn och kalcium. Den har också antioxidativa egenskaper och innehåller flera eteriska oljor, vilket bidrar till dess karakteristiska doft och smak.


En intressant anekdot om dill är att den under medeltiden ansågs ha magiska egenskaper. Den användes ofta i kärleksdrycker och för att skydda mot häxor och onda andar. Man trodde att om man hängde upp en dillkvist vid ytterdörren skulle den hålla onda krafter borta. Denna folkliga tro visar hur högt värderad och mångsidig denna växt har varit genom historien.


Sammanfattningsvis är dill en mångsidig och näringsrik krydda som förhöjer smaken på många maträtter. Dess utbredda användning och rika historia gör den till en populär växt i både hemträdgårdar och professionella odlingar, och trevlig att använda i köket.



Ätbara delar

Blad, stjälk, blommor och frö


Förvaring

Kyl: Ja. Knippen förvaras stående i ett glas med vatten eller i en tät platslåda/plastpåse

Frys: Ja. Frys in färsk.

Rumstemperatur: Nja. Knippen kan förvaras en tid stående i ett glas kallt vatten.


Tips

Om du får dillen i knippe med gummiband tar du alltid bort gummibandet så snart du kommer hem, så håller sig stjälkarna fräscha längre.

Ska du inte använda dillen inom en vecka kan du med fördel hacka upp den och frysa in, så har du färsk dill att använda när det passar.


Tillagningstips

Jättegott att lägga en vippa på en ostmacka, eller varför inte hacka ner i en färsk sallad?

Dillen tappar smak ganska snabbt vid tillagning, så ha gärna i den i slutet om du har ner den i varm mat.

Hacka och blanda med rumsvarmt smör (gärna lite finhackad vitlök också) till ett örtsmör.

Även god att hacka ner i en färsk potatissallad tillsammans med salladslök och sockerärtor (eller andra för säsongen mogna grönsaker). 

Eller testa att göra en dillmajonäs som är gott till alla typer av grönsaker!


DILLMAJONÄS

1 knippe dill

1 msk vinäger

2 dl olja (gärna rapsolja)

salt

vitpeppar


Mixa ägg, hela dillknippet och vinägern till en slät sås och smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt oljan i en tunn stråle lite i taget tills det binder till majonnäs.

bottom of page