top of page
Fänkål

Fänkål

Foeniculum vulgare

Visste du att fänkålen är en ört? Släkt med dragon, spansk körvel, dill ... När du köper fänkål hos Timmervikens Skafferi får du med dig hela den ovanjordiska delen av plantan hem och då ser du faktiskt likheten med dill, och det skira bladverket på fänkål kallas också för just "dill". Tycker du att smaken är bekant? Jo, det är en viss ton av lakrits i fänkålen!


Fänkål tillhör växtfamiljen Apiaceae, vilket är samma som morot, palsternacka, rotselleri, dill och persilja, och kommer ursprungligen från Medelhavsområdet. Där hittas fänkålen som bas i allt från bouillabaisse till salsiccia.


Fänkål används ofta i sallader, soppor och grytor, och som ett aromatiskt tillbehör. Den kan ätas både rå (exempelvis skivad i sallader), kokas i soppor och grytor, eller rostas i ugn för en djupare, sötare smak.


Ätbara delar

Dill, stänger, stamdel, rot, frö.


Förvaring

Kyl:Ja. I påse/låda.

Frys:Ja. Rå eller förvälld.

Rumstemperatur:Nej.


Tips

Fänkålsdillen kan du använda som vilken ört som helst. Stängerna som dillen sitter på kan du skära ner i en sallad, eller varför inte snedskära i bitar och koka i vatten med lite salt, citron och olivolja, så har du en grön "penne rigate". Den runda knölen kan du helgrilla, ugnsbaka eller bara koka och stuva med parmesan.


Tillagningstips

En fräsch fänkålssallad med parmesan och citron gör du genom att hyvla fänkålen tunt på mandolin (lägg undan dillen i kallt vatten så länge). Lägg strimmorna i iskallt vatten ca 10 minuter. Ta upp och torka i salladsslunga och fördela på ett serveringsfat. Grovriv parmesanosten över fänkålen och ringla över olivolja. Strö över citronskal och droppa citronjuice över alltihop. Toppa med flingsalt och svartpeppar ur kvarn.

Eller så gör du en kombination! En potatis- och fänkålsgratäng som du sedan serverar med en fänkålsdillsallad! Recept på gratängen nedan och använd receptet på salladen ovan för dillen.


POTATIS- OCH FÄNKÅLSGRATÄNG

1 gul lök

2 små fänkål

400 g fast potatis

3 dl vispgrädde

2 dl mjölk eller havredryck

50 g parmesanost, riven

olja till stekning

salt, nymalen svartpeppar


Värm ugnen till 190 grader varmluft (eller 200 grader utan varmluft).

Skala löken och skär lök, fänkål och potatis i tunna skivor. Lägg undan fänkålsdillen. Fräs fänkål och lök mjuka med en skvätt olja i en kastrull under lock. Lägg i potatisen och häll i grädde och mjölk/havredryck. Låt sjuda i ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Häll upp allt i en smord gratängform, strö över parmesanosten och baka i ugnen tills potatisen är mjuk och gratängen fått färg, ca 30-40 minuter.

Garnera med lite utav fänkålsdillen! Servera gärna med en fänkålsdillsallad beskriven ovanför.

bottom of page