

Färsk sommarvitlök
Allium sativum
Klassisk vitlök, men färskare och krispigare!
Den klassiska vitlöken med skillnaden att den kommer direkt från jord till bord utan torkning för långlagring.
Här har du alltså en färsk vitlök med klyftor som går att använda på samma sätt som den klassiska torkade vi köper i matbutiken året runt, men med den stora skillnaden att den färska är krispigare och fräschare i textur och smak. Det som skiljer denna färska vitlök från den torra vi köper är att den torra har fått torka med blasten kvar, vilket ger den fantastiska lagringsegenskaper. Den färska vitlöken är tänkt att konsumeras färsk.
Ätbara delar
Hela växten är ätbar, men det är framförallt klyftorna man vill åt.
Förvaring
Kyl: Ja. Den färska sommarvitlöken bör ses som en grönsak för färsk konsumtion och förvaras i kyl.
Frys: Ja, det går bra att frysa in klyftorna.
Rumstemperatur: Ja. Eftersom den har en bit av stjälken kvar kan den förvaras i rumstemperatur en period.
Tips
Använd färsk till det mesta! Färsk vitlök är ofta något mildare än torkad, vilket gör den mycket användbar.
Tillagningstips
Halvera och grilla/ugnsrosta tills den blir gyllene och skrumpen. Den får en fin söt smak när den tillagas. Kanske mixa den ugnsbakade vitlöken och blanda med smör, så har du ett vitlökssmör som du vill använda till allt!