top of page
Gurka

Gurka

Cucumis sativus

Gurka består till 98% av vatten. Till havs är salthalten minst 3%. En gurka består alltså av mer vatten än havsvattnet! 


Gurka är en av de grödor som skiljer sig nåt enormt i smak om man jämför en butiksgurka och en "egenodlad" gurka. Det är nästan skam att vi betalar pengar för gurkorna i butik när de i jämförelse med en närodlad gurka inte smakar någonting!


Vet du förresten om att vi äter gurkan omogen? Jo, så är det! När en gurka är mogen så är den gulaktig, hårdskalig och har stora kärnor, likt melon, squash och pumpa. Den går givetvis att äta även i moget tillstånd, man behöver bara tänka om lite.


Gurka tillhör familjen Cucurbitaceae där också melon, squash och pumpa ingår. Den kommer ursprungligen från Indien där den har odlats i över 3 000 år och spridits globalt som en uppskattad del av många olika kök. Den är känd för sina långa, cylindriska frukter med mörkgrön skal och sitt saftiga, krispiga kött, men finns ju i så många fler färger och former.


Gurka används ofta i sallader, smörgåsar, salsor och som ett uppfriskande tillbehör. Den kan ätas både rå och inlagd, och dess milda, vattniga smak gör den mångsidig i köket. I kök världen över är gurka en nyckelingrediens, från grekisk tzatziki och kinesisk marinerad gurka till svenska inlagda gurkor. Gurka kan skivas och ätas rå i sallader, strimlas och användas i rullar, eller picklas för att skapa syrliga tillbehör.


Gurkväxten har frukter som är rika på näringsämnen. Den är särskilt hög i vitamin K och innehåller en god mängd vitamin C, kalium och magnesium.


Hos Timmervikens Skafferi kan du under säsongen hitta följande sorter:


Beth Alpha: en grön salladsgurka som lämpar sig både för färsk konsumtion och inläggningar.


La Diva: en grön salladsgurka som lämpar sig bäst för färsk konsumtion.


Arboga vit: en vit salladsgurka (kulturarvssort) som lämpar sig både för färsk konsumtion och inläggningar.


Shintokiwa: en japansk slanggurka med oslagbar smak och konsistens. Lämpar sig både för färsk konsumtion och inläggningar.


Crystal Apple: en ljusgul, rund gurka som är festlig att skära upp i klyftor och servera. Lämpas sig både för färsk konsumtion och inläggningar.


Richmond Green Apple:  en grön, något oval gurka som är festlig att skära upp i klyftor och servera. Lämpas sig både för färsk konsumtion och inläggningar.



Ätbara delar

Frukten, skalet, kärnorna


Förvaring

Kyl: Ja.

Frys: Nej.

Rumstemperatur: Ja. Går oftast bra ett par dagar.



Tillagningstips

Ett absolut måste minst en gång i veckan hos mig är smashed gurksallad, och här är mitt favoritrecept:



bottom of page