top of page
Kålrabbi

Kålrabbi

Brassica oleracea

Denna utomjording! Kålrabbin tillhör kålsläktet och själva rabbin (den uppsvällda stamdelen) är lik en rova i smaken, men sötare och saftigare.


Kålrabbi, även känd som kålrova, är en rotfrukt tillhörande kålsläktet Brassicaceae. Ursprungligen från Europa, men har spridits globalt och blivit en uppskattad del av många olika kök. Den är känd för sin runda, knöliga stam och sina krispiga, saftiga egenskaper och sin milda något söta smak som påminner om en kombination av kål och rova. Den är nära släkt med andra grönsaker som broccoli, blomkål och grönkål.


Kålrabbi används ofta i sallader, grytor, soppor och som råkost. Den kan ätas både rå och tillagad, och dess milda, något söta smak gör den mångsidig i köket. Kålrabbi kan rivas och blandas i coleslaw, skivas tunt och användas i sallader eller stekas och rostas som ett näringsrikt tillbehör. Bladen på kålrabbin är också ätliga och kan användas på samma sätt som andra gröna bladgrönsaker.

Kålrabbiväxten har en tjock, köttig stam som är rik på näringsämnen. Den är särskilt hög i vitamin C och innehåller även vitamin B6, kalium och fibrer. Kålrabbi är också en bra källa till antioxidanter och kostfibrer.


Kålrabbin är alltså en mångsidig och näringsrik rotfrukt som kan användas i en mängd olika rätter, och när man väl bekantat sig med den milda och något söta smaken blir den snabbt en favorit i köket.



Ätbara delar

Blad, stjälk, skal, fruktkött


Förvaring

Kyl: Ja. I påse eller plastbytta

Frys: Ja. Rå eller förvälld.

Rumstemperatur: Nej.


Tips

Om blasten är kvar, skär av den direkt då du kommer hem och ställ i ett glas med vatten, och förvara knölen i kylskåp.

Större kålrabbi kan behöva skalas då skalet lätt upplevs trådigt och träigt.


Tillagningstips

Rå kålrabbi kan skivas tunt och användas i sallader eller ätas som snacks. Den kan också rivas och användas i cole slaw eller fermenteras likt surkål.

Ett tips är att skiva tunt och rågrava med lite salt och socker. Täck sedan med rivet citronskal, olivolja, svartpeppar och mynta.


Tillagad kan den bakas, kokas, stekas eller ångas, och passar bra i soppor, grytor och gratänger.

Stek strimlad eller skivad kålrabbi i en god olja och krydda med timjan och vitlök.


Bladen är saftiga och goda strimlade färska i en sallad, medan stjälkarna kräver lite tillagning. Bladen kan man torka och mala, och sägs bli likt matchate. Gott och typ gratis!


GRILLAD KÅLRABBI

Grillad kålrabbi kan lätt bli middagsbordets höjdpunkt!

Sätt ugnen på 150 grader (gärna varmluftsugn). Skala kålrabbin och lägg i en liten ugnsfast form med lock (ex liten gryta). Häll i 1 dl olivolja, 1 dl buljong (ex grönsaksbuljong), och krydda med hackad vitlök och örter (ex timjan). Lägg på ett lock och baka i ugnen ca 20-30 minuter (tills kålrabbins innertemperatur är 90 grader). Tänd grillen under tiden.

Ta ut grytan ur ugnen och ta upp den ugnsbakade kålrabbin. Strö över din favoritgrillkrydda (eller bara salt för att framhäva den fina kålsmaken!) och grilla sedan över direkt glöd tills den får färg (eller grilla i en grillpanna på spisen). Skär kålrabbin i skivor och servera.

bottom of page