top of page
Knipplök

Knipplök

Allium cepa

Knipplök är egentligen precis samma lök som den du köper året runt i mataffären, men nu skördad i ett tidigt stadie för färsk konsumtion, oftast med blasten kvar. Hos Timmervikens Skafferi hittar du olika sorters lök som knipplök, däribland vanlig gul och röd, samt rosa lök och silverlök.


Använd som vanlig lök, men glöm inte att använda även blasten som är fantastisk! God att äta tillsammans med allt, och hela växten går att äta, inklusive eventuella rottrådar. Släng gärna ett par på grillen och ät som tillbehör till maten, eller strimla blasten till salladen och använd den nedre lökdelen som du vanligtvis använder röd och gul lök. Eller varför inte pickla som tillbehör, eller hacka och stek ihop med andra grönsaker i olja med ett gott örtsalt.


Lök är en grönsak som tillhör familjen Amaryllidaceae. Kommer ursprungligen från Centralasien och har odlats och konsumerats i tusentals år och har spridits globalt. Den är känd för sina karakteristiska lager och sin starka, skarpa smak som mildras vid tillagning, men när man skördar den tidigt med blasten kvar som knipplök är den något mildare i smak.


Lök används till nästan allt. Ofta i soppor, grytor, såser, sallader och som basingrediens i många rätter. Den kan ätas både rå och tillagad, och dess intensiva smak ger djup och komplexitet till många maträtter. I kök världen över är lök en oumbärlig ingrediens, från fransk löksoppa till indisk curry och mexikansk salsa. Lök kan stekas, grillas, rostas, karamelliseras eller ätas rå i sallader och smörgåsar.


Lökväxten har en näringsrik knöl som är rik på vitaminer och mineraler. Den är särskilt hög i vitamin C och B6, samt innehåller kalium och folat. Lök är också en bra källa till antioxidanter och svavelhaltiga föreningar.Ätbara delar

Hela växten, inklusive eventuella rottrådar.


Förvaring

Kyl: Ja. I papperspåse, plastpåse eller tät plastbytta i kylskåp.

Frys: Ja. Rå eller tillagad.

Rumstemperatur: Nej.Tips

Delar som du inte vill äta nu kan du spara i frysen tillsammans med andra grönsaksrester för att senare göra grönsaksbuljong.


Tillagningstips

Strimla ner i en sallad, hacka upp till tacosen. Använd den gröna blasten färsk och själva lökbasen i matlagningen. Grilla hel.

bottom of page