top of page
Mangold

Mangold

Beta vulgaris

Mangold, även känd som bladbeta eller schweizisk mangold (swiss chard på engelska), är en grön bladgrönsak som tillhör familjen amarantväxter. Den är nära släkt med rödbeta och spenat, men odlas främst för sina näringsrika blad och stjälkar. Mangold har en mild, jordig smak med en lätt bitterhet som liknar spenat och betblad, vilket gör den till en mångsidig ingrediens i matlagning.


Växten har stora, mörkgröna blad och stjälkar som kan vara vita, gula, röda eller lila beroende på sort. Den färgglada stjälken gör mangold till ett dekorativt inslag i både trädgården och på tallriken.


När det gäller näringsinnehåll är mangold mycket näringsrik och innehåller höga halter av vitamin A, vitamin C och vitamin K. Den är också rik på mineraler som magnesium, kalium och järn, och erbjuder en bra mängd kostfiber.


I köket kan mangold användas på många olika sätt. Både bladen och stjälkarna är ätbara och kan tillagas på en mängd olika sätt. Rå mangold kan användas i sallader för en krispig textur och en mild smak. Tillagad mangold kan ångas, kokas, stekas eller användas i soppor och grytor. Den är också populär i pastarätter, gratänger och quiches. Stjälkarna kan tillagas separat och används ofta som en sparrisliknande grönsak.Ätbara delar

Stjälkar och blad


Förvaring

Kyl: Ja. I en tät påse eller plastlåda för att behålla spänsten. Man kan också ställa stjälkarna i ett glas vatten.

Frys: Ja. Rå eller förvälld.

Rumstemperatur: Nja. Stjälkarna kan eventuellt förvaras en kortare tid i ett glas med vatten.


Tillagningstips

God att strimla (både blad och stjälk) och steka tillsammans med andra grönsaker och krydda med hackad vitlök och ett gott örtsalt. Stjälken kan kokas, ångas eller stekas och serveras som en separat sidorätt. Jättegott att smälta lite smör över!

Mangold är perfekt att finhacka ner i en lasagne, eller varför inte testa familjefavoriten "Grön pastasås"?

Se recept nedan.

Större blad kan användas till mangolddolmar eller wraps.


GRÖN PASTASÅS

Vi gör ofta en väldigt god pastasås på mangold som även barnen älskar, och vi följer receptet från Sara Bäckmo:

https://www.sarabackmo.se/recipes/pasta-med-sas-pa-spenat-och-adelost/


Förväll mangolden några minuter (koka upp vatten och låt mangolden koka med några minuter). Skölj i kallt vatten och krama ur vätskan.

Hacka valfri lök och hacka upp mangolden och fräs i smör eller olja i stekpannan. Blanda ner några matskedar cremé fraiche, ganska mycket keso och ädelost i bitar. Låt puttra en liten stund och smaka av med salt och möjligtvis lite, lite muskot.

Vill du undvika bitar i såsen kan du mixa den innan du har i ädelosten.

Servera med pasta och grönsaker!

bottom of page