top of page
Morot

Morot

Daucus carota sativus

Säsongens första morötter kommer ofta som knippmorötter. Späda, saftiga, krispiga och med blasten kvar. Senare under säsongen blir blasten grövre och lämnas oftast kvar på fältet för att få återgå som näring till jorden.


När man är van med butiksmorötter är det lätt att tro att en morot är en morot är en morot ... Men icke! Olika sorter smakar olika, och till och med väder, jordmån och klimatzon påverkar smaken. Och snälla, skala inte morötterna! I skalet sitter flera av morotens näringsämnen! Om du prompt måste skala, hacka då ner skalet i en dressing eller spara det i frysen för att göra buljong vid ett senare tillfälle.



Ätbara delar

Hela moroten är ätlig. Blomma, blad, stjälk, rot och frö.


Förvaring

Kyl: Ja. Gärna i påse.

Frys: Ja. Rå, puread eller förvälld.

Rumstemperatur: Nej.



Tips

Om morötterna kommer med blast och du vill använda den vid ett senare tillfälle, klipp då av blasten och ställ i ett glas vatten i kylen, så håller sig både blasten och morötterna krispiga längre.


Tillagningstips

Blasten från morötter som är odlade utan gifter är att betrakta som en örtkrydda! Fin att göra exempelvis pesto på, eller steka krispig i olja och smör.

Blasten kan också stuvas, eller mixas till en dressing med örter, olja och vinäger.


Morötterna är goda att äta råa, eller koka slantar i lättsaltat vatten. Njut av den rena smaken!

bottom of page