top of page
Persilja

Persilja

Petroselinum crispum

Persilja, denna fantastiska ört som borde användas mer som grönsak.


Persilja är en populär kryddväxt, ursprungligen hemmahörande i medelhavsområdet men odlas nu över hela världen. Persilja används både som krydda och som dekoration i matlagning då den har både en frisk smak och dekorativt utseende. God till det mesta!


Det finns huvudsakligen två typer av persilja: krusbladig och slätbladig. Den krusbladiga varianten har krusiga, lockiga blad och används ofta som garnering, medan den slätbladiga varianten har platta, mjuka blad och anses ha en starkare och mer koncentrerad smak. Slätbladig persilja används ofta i sallader, såser och som krydda i diverse rätter.


Förutom att persilja är en fantastisk smaksättare är den rik på näringsämnen. Den innehåller höga halter av vitaminerna A (mer än morot!), C (mer än apelsin!) och K samt mineraler som järn och kalcium.Ätbara delar

Hela växten, blad stjälk, rötter


Förvaring

Kyl: Ja. Knippen förvaras stående i ett glas med vatten eller i en tät platslåda/plastpåse

Frys: Ja. Frys in färsk.

Rumstemperatur: Nja. Knippen kan förvaras en tid stående i ett glas kallt vatten.


Tips

Om du får persiljan i knippe med gummiband tar du alltid bort gummibandet så snart du kommer hem, så håller sig stjälkarna fräscha längre.

Ska du inte använda persiljan inom en vecka kan du med fördel hacka upp den och frysa in, så har du färsk persilja att använda när det passar.


Tillagningstips

Se persilja som en grönsak! Blanda ner i en blandsallat för en djupare smak. Hacka och blanda ner i soppor och grytor, eller blanda med smör för att få ett gott kryddsmör till sommarens grillrätter. Ta gärna i lite vitlök också.

bottom of page