Purjolök
Allium porrum
Denna komplexa, smakintensiva växt! Purjolöken ingår i ett recept som sägs vara ett av världens äldsta, (från Babylon för 4000 år sedan) där den samsas med lamm i en gryta. Här i Norden har vi bara odlat den i drygt 100 år, men vild kan den hittas på Gotland och Öland i form av Kaip.
Hela plantan går att äta, och den gröna och den vita delen på purjolöken kompletterar varandra väldigt fint! Den vita delen är vit då den vuxit under jorden (det är därför det är jord mellan bladen!) och den gröna delen är den del som vuxit ovan jord och genomgått fotosyntesprocessen. Den gröna delen har en mer kraftfull smak, medan den vita delen är sötare och mildare.
Ätbara delar
Hela växten, även rötterna.
Förvaring
Kyl: Ja.
Frys: Ja. Rå eller tillagad.
Rumstemperatur: Nej.
Tips
Om du ska skiva purjolöken så gör det innan du sköljer den för att få bort eventuellt jord. Skiva och skölj i durkslag.
Tillagningstips
Purjolök är gott att använda som lök i sallader, soppor, gratänger. Även god att råsteka tjockt skuren i olivolja. Om du gör smårätter och vill testa något gott med purjolöken tycker jag att du ska testa att koka den!
Kokt purjolök
Tvätta purjolöken och skär i grova skivor (spara lite av det gröna). Koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk men fortfarande spänstig (3-5 minuter). Kyl ner i kallt vatten om du inte ska servera den direkt. Bryn 25 gram smör i en kastrull under vispning. Låt svalna lite och smaksätt med 1msk japansk soja. Servera purjolöken med en klick gräddfil (som gärna fått rinna av i ett kaffefilter en stund) tillsammans med sojasmöret, färskriven pepparrot, rostade sesamfrön och eventuellt lite finskuren, grön purjolöksblast.