top of page
Sallat

Sallat

Lactuca sativa

Sallat, alltså grönsaken (inte att förväxla med maträtten sallad) finns i oändligt många färger, smaker och texturer, och har du en gång ätit en riktigt färsk, närodlad sallat så kommer du även se på maträtten sallad på ett helt nytt sätt.


Som sagt, sallat är namnet på den grönsak du kan köpa eller odla själv, och sallad är namnet på den maträtt du kan blanda ihop.

Att närodlade grönsaker smakar betydligt mer än grönsaker som skördats för länge sedan och fraktats långt är inget nytt, men just sallat är en sån riktig "game changer". Från att ratat allt vad sallat och sallad innebär är jag nu en stor förespråkare för en riktigt god blandsallat, eller oftast en ren grönsallat med en god, syrlig dressing.Ätbara delar

Hela växten går att äta (blad, stam, rot)Förvaring

Kyl: Ja! Gör ett nytt snitt i fästet och ställ i lite vatten längst ner i kylen så håller sig sallaten krispig länge (jag har för att testa förvarat sallat i en tät plastlåda flera veckor med fint resultat, men förhoppningsvis äter man upp den snabbare än så). Vi har oftast en djup tallrik med sallat ståendes i kylskåpet. Enkelt att plocka fram till frukostbrickan för den som vill ha något grönt, krispigt på smörgåsen! Alternativt, plocka av alla blad, skölj i kallt vatten och slunga sallaten hyfsat torr och förvara i salladsslungan/plastbytta med lock, så har du tillgång till färdiga, krispiga blad.


Frys: Nej


Rumstemperatur: Nja ... Vi har testat att ha sallaten i en tallrik med vatten på bordet för att verkligen göra det enkelt att äta, och de har varit krispiga och fina flera dagar, även under varm högsommar.Tips

Slunga sallaten med en salladsslunga. Med torra blad fäster dressingen bättre!

Blanda salladen med dressing först när du ska äta den. Om det skulle bli sallad över håller sig bladen längre utan dressing då syror som vinäger och citrusjuice snabbt förstör spänsten.


Släng inte blad som är fula på kanterna (så länge de inte är ruttna). De kanske inte är snygga i en sallad, men de är fortfarande lika goda! Man kan torka och göra te av dem (lär smaka likt matcha)), eller så mixar man dem med örter, riven ost och lite vitlök till en pestoliknande dressing att smaksätta salladen med.


Tillagningstips

Starkaste tipset är att göra en blandsallad med säsongens färska grönsaker, gärna ljus paprika (Ferenc Tender), skivad knipplök, eventuellt köttiga bitar av bifftomat och gurka, och servera med en bit fetaost, tzatziki på squash och några salta, umamistinna oliver. Eller blanda ner en paket färdigkokta linser i din blandsallat och rör ihop en syrlig dressing med citron, honung, olja, mynta eller någon annan färsk krydda och smaka av med salt och peppar.

Sen kan man givetvis äta säsongens tacos där sallaten plötsligt tar steget från förväntad utfyllnad till rättens huvudroll!

bottom of page