Savoykål
Brassica oleracea var. sabauda
Ett mellanting mellan huvud- och bladkål som ofta känns igen på sina gröna, buckliga ytterblad. En av sorterna jag odlar heter Deadon och har slätare blad än den vi är vana vid från affären. Den har en otroligt söt och fin smak. Namnet savoykål (ibland savojkål) kommer regionen Savoljen i västra Alperna.
Ätbara delar
Blad, bladnerv, stam och rot
Förvaring
Kyl: Ja. Behöver oftast ingen förpackning, men kan hålla sig krispig något längre med en plastpåse om sig.
Frys: Ja. Skiva och frys in, använd exempelvis till kålpudding.
Rumstemperatur: Nej.
Tips
Eftersom kålen (och alla andra grönsaker) är odlade utan några bekämpningsmedel kan det finnas småkryp som trivs fint i bladverket. Täck kålhuvudet med vatten och häll i en skvätt ättikssprit så kryper de oftast ut.
Tillagningstips
Kålen kan ätas strimlad i sallad, ångad (som i dolmar), eller stekt. Testa gärna olika sätt för att hitta din favorit. Fungerar också fint att klyfta och ugnsrosta likt spetskål med citron, brynt smör och hasselnötter.