top of page
Spetskål

Spetskål

Brassica oleracea var. capitata conica

Spetskål är nog mest förknippat med grillning en ljummen sommarkväll, men den är användbar till så mycket mer än det. Likt vitkål så smakar spetskålen väldigt olika beroende på om du råriver, kokar, ugnsrostar, karamelliserar, helrostar, syrar eller friterar den, och hela växten går att äta, inklusive blad, bladnerv, stam och rot.


Den används ofta i sallader, soppor och grytor. Den kan ätas både rå och tillagad, och dess milda, sötaktiga smak gör den mångsidig i köket. I kök världen över är spetskål en nyckelingrediens, från tyska surkål och polska bigos till asiatiska stir-fries och nordiska råkostsallader. Spetskål kan strimlas och användas i coleslaw, ångas, stekas, eller ätas rå i sallader och wraps.


Spetskål tillhör familjen Brassicaceae, precis som blomkål, broccoli, kålrabbi, rödkål, vitkål, brysselkål, salladskål, pak choi, rucola med flera. Ursprungligen från Europa och har odlats i århundraden och spridits globalt som en uppskattad del av många olika kök. Den är känd för sitt karakteristiska spetsiga huvud och sina mjuka, ljusgröna blad.


Spetskålsväxten har täta blad som är rika på näringsämnen. Den är särskilt hög i vitamin C och K, samt innehåller folat och fibrer.


Ätbara delar

Blad, bladnerv, stam och rot


Förvaring

Kyl: Ja. Behöver oftast ingen förpackning, men kan hålla sig krispig något längre med en plastpåse om sig.

Frys: Ja. Skiva och frys in, använd exempelvis till kålpudding.

Rumstemperatur: Nej.


Tips

Eftersom kålen (och alla andra grönsaker) är odlade utan några bekämpningsmedel kan det finnas småkryp som trivs fint i bladverket. Täck kålhuvudet med vatten och häll i en skvätt ättikssprit så kryper de oftast ut.


Tillagningstips

Klyfta och grilla! Halvera eller skär i klyftor, dressa med olja, citron, salt, peppar och hackad chili alternativt chiliflakes. Grilla först på hög värme så kålen får ordentligt med färg, sedan på indirekt värme tills den blivit mjuk. Häll på brynt smör och rostade hasselnötter. Enjoy!

Eller gör en coleslaw. Mums!

bottom of page