top of page
Tomat

Tomat

Solanum lycopersicum

Behöver tomater ens en presentation? Jo, självklart behöver de det!


Att äta en butiksinköpt tomat går inte att jämföra med en nyskördad, mogen tomat. Hur kommer det sig att det är så? De tomater du köper i butik är oftast importerade och därmed fraktade långt. De skördas då omogna för att klara resan och mogna på efterhand de närmar sig dig som kund. Tyvärr får tomater som skördas omogna sällan samma goda smak. Tomaterna från mig skördas mogna, så dessa får utveckla hela sin smakpotential på plantan. Dessutom fraktas tomater tillsammans med andra grönsaker för att få till logistiken, och då är det kyltransport som gäller. Tomater vill inte bo kallare än 14 grader, för då tappar de smak som aldrig kommer igen. 


Tomat, en saftig och mångsidig grönsak (eller frukt), används flitigt i kök världen över.


Tomat tillhör familjen Solanaceae. Det är samma familj som potatis, paprika, chili, aubergine, physalis och tomatillo. Tomaten kommer ursprungligen från Sydamerika och har spridits globalt och blivit en oumbärlig del av många olika kök. Den är känd för sina runda, saftiga frukter som varierar i färg från röd till gul, orange och ibland även lila.


Tomat används ofta i sallader, såser, soppor och som basingrediens i många rätter. Den kan ätas både rå och tillagad, och dess saftiga, söt-syrliga smak ger liv och friskhet till många maträtter. I kök världen över är tomat en nyckelingrediens, från italienska pastasåser och pizzor till mexikansk salsa och indiska curryrätter. Tomater kan grillas, rostas, stuvas, torkas eller ätas färska i sallader och smörgåsar.


Tomatväxten har frukter som är rika på näringsämnen. Den är särskilt hög i vitamin C och K, samt innehåller folat och kalium. Tomater är också en utmärkt källa till antioxidanter som lykopen, som har kopplats till minskad risk för vissa cancerformer och hjärtsjukdomar.


En intressant anekdot om tomat är dess historia i Europa. När tomaten först introducerades där på 1500-talet trodde många att den var giftig, eftersom den tillhör samma familj som den giftiga nattskuggan. Det tog flera århundraden innan tomaten blev en accepterad och uppskattad ingrediens i europeisk matlagning. Idag är tomaten en av de mest odlade och konsumerade grönsakerna i världen, och dess resa från misstänkt växt till köksstjärna är en fascinerande del av dess historia.Ätbara delar

Frukten, själva tomaten.


Förvaring

Kyl: Nja... Under 14 grader går en del smak förlorat, men det finns givetvis dem som uppskattar en kylskåpskall tomat.

Frys: Ja. Går bra att frysa in som de är, rätt ner i en påse.

Rumstemperatur: Ja.


Tips

Tomater klarar ofta flera veckor framme i rumstemperatur, beroende på hur mogna de är när de skördas.


Tillagningstips

Njut av en enkel tomatsallad! Skär tomaterna i skivor. Finhacka rödlök (gärna både löken och blasten) och strö över tomaterna. Ringla över en god olivolja och stänk över en bra balsamvinäger. Strö över flingsalt och ta några varv med svartpepparkvarnen. Klart! Vill du addera ytterligare en dimension hackar du ett knippe persilja och strör över.

bottom of page