top of page
Vitkål

Vitkål

Brassica oleracea var. capitata

Älskade huvudkål! Denna gröda som kämpat för att få en plats på matbordet igen efter att ha blivit stämplad som fattigmat. Huvudkål växer bra i vårt klimat (om den får vara ifred för sniglar, kålfjäril och kålmal), den går bra att lagra och är proppad med vitaminer, och den räddade livet på många i dåtidens bondesamhälle. Nu tar vi tillbaka kålen till bordet och njuter av alla fantastiska smaker den kan erbjuda.


Huvudkål delas oftast in efter sin utvecklingstid i sommar-, höst- och vinterkål. Den tidigaste kålen vi skördar är sommarkål, och bladen är inte lika hårt knutna i huvudet som kål som stått längre och är anpassade för lagring.


Kål smakar väldigt olika beroende på om du råriver, kokar, ungsrostar, karamelliserar, helrostar, syrar eller friterar den. Så spännande! Och du, hela växten går att äta, inklusive blad, bladnerv, stam och rot.


Vitkål  tillhör familjen Brassicaceae, precis som blomkål, broccoli, kålrabbi, rödkål, spetskål, brysselkål, salladskål, pak choi, rucola med flera. Ursprungligen från Europa, har vitkål odlats i tusentals år och spridits globalt som en uppskattad del av många olika kök. Den är känd för sina täta, kompakta huvuden och sina krispiga, ljusgröna till vita blad.


Vitkål används ofta i sallader, soppor, grytor och som ett näringsrikt tillbehör. Den kan ätas både rå och tillagad, och dess milda, något sötaktiga smak gör den mångsidig i köket. I kök världen över är vitkål en nyckelingrediens, från tyska surkål och irländsk colcannon till nordiska råkostsallader. Vitkål kan strimlas och användas i coleslaw, ångas, stekas, rostas eller ätas rå i sallader och wraps.


Vitkålsväxten har täta blad som är rika på näringsämnen. Den är särskilt hög i vitamin C och K, samt innehåller folat, kalium och fibrer.


Ätbara delar

Blad, bladnerv, stam och rot


Förvaring

Kyl: Ja. Behöver oftast ingen förpackning, men kan hålla sig krispig något längre med en plastpåse om sig.

Frys: Ja. Skiva och frys in, använd exempelvis till kålpudding.

Rumstemperatur: Nej.


Tips

Eftersom kålen (och alla andra grönsaker) är odlade utan några bekämpningsmedel kan det finnas småkryp som trivs fint i bladverket. Täck kålhuvudet med vatten och häll i en skvätt ättikssprit så kryper de oftast ut.


Tillagningstips

Precis som spetskål är vitkål gott att grilla!

Även coleslaw är en hit som tillbehör till sommarens alla måltider.


VECKOSALLAD

En favorit hos mig är veckosallad, och här är länken till ett bra recept. Tänk på att det går att anpassa ingredienserna efter vad som är i säsong.



bottom of page