top of page

Dags för en blygsam men efterlängtad honungsskörd.


Ja, nu är det äntligen dags att få njuta av färsk honung. Och nu vill jag betona ordet NJUTA, för det bör vi verkligen göra då bina haft det tufft att hitta nektar i naturen denna försommar, och varje liten droppe honung är värd sin vikt i guld.


Jag är så glad att kunna meddela er att ni nu har färsk honung att hämta upp! Däremot är jag inte lika glad över att berätta att läget i skattlådorna varit oroväckande. Jag har aldrig skördat så lite honung efter en försommar som jag gjort i år.

Honungsskörden

Det blev totalt 45 kilo på 12 samhällen, vilket är 3,75 kg per samhälle. Tidigare sommarskördar har legat på ca 145-185 kilo. Oroväckande lite honung i år. Visst, jag önskar att jag kunde ge er andelsägare betydligt mer honung, men jag är mer oroad över läget i naturen och hos alla vilda insekter som lever på nektar.

Många påpekar att vädret i år varit likt förra året, men varför fick vi då 100 kilo mindre honung än förra året? Jag satte mig och kollade väderstatistik från SMHI och kunde då konstatera att vi i år haft en kallare och blötare april än normalt, men en något varmare maj än normalt. Där under maj månad tändes hoppet för alla oss odlare (både bi- och grönsaksodlare), men också rädslan att det skulle bli en torr säsong. Men så kom juni ... Ganska normal medeltemperatur, men dubbelt så mycket regn som en normal juni. Hela 18 dagar med regn i Göteborg under juni månad, och det verkar hålla i sig nu en vecka in i juli. Vad gäller bina så har de svårt att hitta föda när det är kallt och regnigt, och det var extremt tydligt i år. Flera av bisamhällena har förbrukat den nektar de samlat in under maj månad och är på svältgränsen. Från dessa samhällen har jag givetvis inte tagit någon honung, utan endast från de samhällen som fått in ett stort överskott. Ett samhälle har jag dessutom fått ge extra honungsramar de senaste veckorna då de haft i stort sett tomt på honung i kupan.För att honungen ska komma ut ur cellerna när man slungar honungsramarna måste det tunna vaxlocket som täcker varje cell plockas bort, vilket man gör med en så kallad avtäckningsgaffel.


De 45 kilon vi fått ihop fördelas ut på samtliga kupor, och sedan fördelas den mängden ut till er som andelsägare. Det blir 375g honung för en andel på 10%, och 188g för en andel på 5%. Det känns rent ut sagt piss att skicka iväg en halvfull burk med honung, och därför har jag bestämt att jag toppar upp burkarna med den honung som egentligen ska hamna i gårdsbutiken. Du som har en andel på 10% får därför en burk på 500g, och du som har en andel på 5% får en burk på 250g.


Så här kan en perfekt fylld honungsram se ut. Här har bina fyllt upp i stort sett alla celler med honung och förseglat dem med ett lager vax. Denna ram väger drygt 2 kg.


Upphämtning av honung

Från och med torsdag 11 juli kan du hämta upp din burk med nyslungad sommarhonung i gårdsbutiken, och följande tider gäller:

Torsdagar kl. 16-19 (då finns jag på plats)

Fredag-söndag kl. 10-20 (obemannat)


Du hittar din honung i en plastback på metallvagnen där man betalar inne i gårdsbutiken. Det ligger en mapp med en lista över er andelsägare. Leta upp ditt namn i listan, kolla om du ska ha en stor (500g) eller liten (250g) burk med honung, bocka av att du hämtat och ta med dig din honungsburk.


Adressen till gårdsbutiken är:

Berghällsvägen 2, 442 97 KODE


Vad händer framöver?

Nu blir det mindre aktivitet i bigården ett tag framöver. Jag kommer kolla igenom samhällen med jämna mellanrum för att dels se att de mår bra, men också för att kolla så de inte svälter. Inom kort kommer jag gör en varroaundersökning, där jag tar en deciliter bin från samhällena och pudrar dem med florsocker för att sedan skaka dem försiktigt i en burk med ett nät. Det som händer då är att florsockret får eventuella kvalster att släppa från bina, och jag kan fånga upp dem och räkna. Beroende på hur många kvalster jag hittar per deciliter bin ska jag ta ett beslut om eventuell behandling. Skulle det vara högt tryck med kvalster behöver jag ge bina en behandling med myrsyra, men är det lågt tryck behöver jag inte göra något alls förrän under vintern då man behandlar samtliga samhällen med oxalsyra. Jag ska berätta mer om detta senare.


Förra året fick vi ingen hösthonung/ljunghonung då större delen av ljungen torkade och dog under maj och juni. I år håller vi tummarna att den del av ljungbeståndet som överlevde klarar av att blomma och leverera nektar i överflöd till insekterna och därmed ljuvlig ljunghonung till oss.


Detta och mycket mer informerar jag löpande om i mina sociala medier, så in och följ Timmervikens Skafferi där. Har du inte Facebook eller Instagram kan du se de senaste inläggen från Instagram längst ner på hemsidans startsida eller klicka in här.


Vi ses och hörs snart igen!

Hälsningar,

Josefina och binaComments


bottom of page