top of page

Välkommen till andelsbiodlingen i Timmervikens Skafferi!

Nu drar vi så smått igång biodlingssäsongen 2024. Snön yr utanför fönstret idag, och arbetet med bina känns avlägset. Jag tänker därför börja med att berätta kort om Timmervikens Skafferi och varifrån idén till andelsbiodling kom.


Josefina Åkerlund heter jag som driver Timmervikens Skafferi, en småskalig grönsaksodling och biodling med tillhörande gårdsbutik där grönsaker, plantor och honung samsas med mathantverk producerat av mig på råvaror från odlingen. Allt detta hittar du i självaste Timmervik, en charmig ort nära havet på västkusten mitt på kommungränsen mellan Stenungsund och Kungälv.




Jag vill hälsa dig som andelsbiodlare välkommen, både till andelsbiodlingen och till den här sidan som är till för just er. Här kommer du hitta aktuell information om andelsbiodlingen, hur arbetet fortskrider i bigårdarna, status för våra bisamhällen och när det är dags att hämta ut honungsskörd. Varje gång ett nytt inlägg publiceras får du ett mejl eller sms med en länk hit.


Timmervikens Skafferi

Timmervikens Skafferi startades upp hösten 2019 med drömmen om att kunna förse grannar och närboende med färska, fantastiska grönsaker, honung och hemtillverkade produkter så som marmelader, örtsalter, safter, fermenterade grönsaker och mycket mer. Jag vill att fler ska få möjligheten att njuta av småskaligt närodlat och närproducerat utan att själv behöva vara intresserad av att odla, skörda och förädla.


2020 anlade jag de första 9 odlingsbäddarna på frilandsodlingen och byggde mitt första växthus på 50 kvm. Grönsaker, honung och godsaker sålde jag varje torsdag på altanen i trädgården. 2023 odlade jag i 33 fasta odlingsbäddar och har ytterligare ett växthus på 180 kvm. Jag hade 26 grönsaksprenumeranter, 79 andelsbiodlare och sålde färska grönsaker och andra godsaker i min lilla gårdsbutik till många fler. Vad 2024 har att bjuda på återstår att se ...


Varför andelsbiodling?

Andelsbiodling ingår i begreppet "andelsjordbruk" vilket kort innebär att man köper in sig på en andel av en skörd/produktion under ett år, och när det skördas får andelsägarna sin andel. Det är ett sätt för konsumenten att få en närmare koppling till bonden och maten vi äter, och för bonden att få en ekonomisk trygghet i en många gånger osäker och känslig bransch. Detta rimmar väl med affärsidén för Timmervikens Skafferi där jag ska tillhandahålla färska, giftfria och smakrika grönsaker samt biprodukter (honung) och mathantverk direkt till konsument och genom detta bidra till att vi människor får en bättre relation till vår bonde, vår mat, vår miljö och varandra.


Gemenskap, personligt, lokalt, smakrikt, nyttigt, risker, vinster ... Dessa är några av anledningarna till att andelsjordbruk är positivt för både bonden och konsumenten.


Att äga en honungsandel innebär att du har rätt till en andel av den totala honungsskörden i en bikupa. Du delar risker men framförallt vinster med mig som biodlare i honungsproduktionen. Du får ta del av den totala honungsskörden under året med allt vad det innebär. Är det en gynnsam säsong får du som andelsägare ta del av en större skörd, men är säsongen påverkad av yttre faktorer blir skörden mindre. Faktorer som kan påverka skörden är exempelvis väder, omvärldsläge, materialpriser, hälsa, skadedjur/sjukdomar och andra större störningar jag som biodlare inte kan påverka.


Som biodlare gör jag dock allt jag kan för att få stora, fina skördar och minimera risker. Jag vill skapa långsiktiga relationer med er som andelsägare, och det ligger därför i mitt intresse att göra dig nöjd. Med det sagt, jag kan inte styra över allt som sker, och där är ni andelsägare den faktor som jämnar ut riskerna för mig som biodlare mellan säsongerna, och gör det möjligt att fortsätta även de år som honungsskörden blir låg eller rentav uteblir på grund av exempelvis torka eller ihållande regn och kyla.


Tillsammans håller vi det småskaliga jordbruket och en hållbar matproduktion vid liv, och delar på vinster och risker. Blir det en svår säsong får du som andelsägare mindre honung, men blir det en gynnsam säsong får du desto mer honung att njuta av och kanske till och med ge bort, och jag som småskalig biodlare gör ett glädjeskutt för att vi tillsammans gör detta möjligt.


Vill du veta mer konkret hur andelsbiodlingen fungerar och vad som gäller kan du läsa mer här.


Bigårdarna

Biodling i Timmervikens Skafferi är småskalig på riktigt. Endast 12 bisamhällen ingår vilket är en rimlig mängd bikupor fördelat på de två bigårdarna och med hänsyn tagen till att det finns flertalet hobbybiodlare i området. Den ena bigården är i familjens trädgård (där även gårdsbutiken finns), och den andra bigården är i anslutning till grönsaksodlingen. I skrivande stund ingår hälften av bisamhällena i andelsbiodlingen



Vad har vi att vänta under 2024?

Bina befinner sig just nu inne i sina kupor i värmen, och därför är det inte mycket som behöver göras i bigården. Däremot är det bra att inventera och börja förbereda utrustning och material inför våren när bina drar igång sin produktion igen. Eftersom jag utöver biodlare också är grönsaksodlare och mathantverkare, så jag har vid denna tid på året fullt upp med odlingsplanering, frösådder, plantuppdragning, byggnation av redskapsförråd och förädling av olika mathantverk så som marmelader, safter, örtsalter, med mera.


Under februari kikar vi hur bina har det vintertid i sina kupor. Ni får se vad ett vinterklot är och jag ska lyssna efter livstecken i kuporna utan att behöva öppna upp.


I mars gör jag en snabbcheck av alla samhällen för att säkerställa att de har tillräckligt med foder för att klara sig tills de första växterna i naturen kan förse dem med mat. Detta och mycket mer informerar jag löpande om i mina sociala medier, så in och följ Timmervikens Skafferi där. Har du inte Facebook eller Instagram kan du se de senaste inläggen från Instagram längst ner på hemsidans startsida eller klicka in här.


Under april månad gör jag en större vårgenomgång av alla bisamhällen där jag kollar att de lever, att de har tillräckligt med foder, att det finns en drottning som börjat lägga ägg, och ger dem utrymme att växa. Det kommer ett nytt inlägg här till er när detta är gjort.


Säsongen fortsätter med kontinuerliga uppdateringar i sociala medier samt inlägg här till er andelsbiodlare när det finns honung att hämta och andra stora händelser som sker i bigården. Första slungningen brukar ske under juli månad.



Tack och välkommen!

Stort tack till er som väljer att vara en del av andelsbiodlingen i Timmervikens Skafferi. Ni gör det möjligt för en småskalig biodlare att fortsätta ha bin i närområdet och förse er med fantastisk honung (och möjlig pollinering av växter om ni bor inom Timmervik med omnejd).

Vi hörs snart igen!

/Josefina


Pst! Det finns andelar kvar ...

Än finns det honungsandelar kvar, så vill du säkra fler andelar till dig själv eller ge bort en andel i present är det bara att klicka på knappen nedan som tar dig till bokningssidan. Du som är befintlig andelsbiodlare får dessutom 25kr rabatt per andel när du klickar i "Jag är andelsbiodlare sedan tidigare".



Comments


bottom of page