Veckans grönsaker vecka 41 - 2025
- Josefina
- 6 okt.
- 3 min läsning

Årets första höststorm och höstkänslan är på topp!
Starka vindar och regn, men vad gör det när vi går in i andra veckan av oktober?
Vi fortsätter höstskörden med tema ... höst. Det innebär dels grönsaker med tydlig höstkänsla (pumpa) men också att jag slutskördar och fördelar ut skörden på er grönsaksprenumeranter. Tycker ni att det blir för mycket att ta hand om så är det helt ok att välja bort, men jag vill gärna dela med mig av slutskörden med er. Tänk på att mycket klarar sig ett bra tag i kylskåpet, och det mesta går att frysa in och njuta av senare i vinter.
Denna veckas pumpa heter New England Pie och är en klassisk pajpumpa. Mina barn har längtat efter pumpapaj, och i år tänker vi testa en klassisk amerikansk variant med kondenserad mjölk i. Kanske blir det den här. Ni får återigen en bit av en pumpa, dels för att många är väl stora att göra av med, och för att det ska räcka till er alla.
Jag vill gärna veta vad ni tycker om de olika pumporna ni får. En tanke är att utvärdera smak tillsammans med er för att avgöra vilka sorter som är värda att fortsätta odla kommande år.
Tomaterna fortsätter även denna vecka. De hinner inte mogna fram på samma sätt i växthuset längre, utan behöver skördas något omogna. De är också mycket känsligare nu när det är kallt och fuktigt, vilket gör att hållbarheten kan påverkas. Mitt tips är att lägga dem på ett fat så de kan mogna till sig, och att inte ligger på varandra då risken är större att de blir dåliga.
Även paprikan fortsätter leverera, och denna vecka blir det återigen huvudsallat. De är inte lika stora nu, men fortfarande goda. Det är så med det mesta på hösten, att det inte växer till sig på samma sätt när dagsljuset och värmen avtar. Lök och kapkrusbär (physalis) får ni också denna vecka, och det känner ni ju igen sedan tidigare. Ni ska också få pak choi som vi hade tidigare i somras. Återigen, inte samma storlek på dem, och något naggade i bladen, men goda! Mangolden har ju tyvärr inte varit en storproducent i år, men nu slutskördar jag den och fördelar ut till er prenumeranter. Kanske läge att göra en god matpaj med mangold, lök och pak choi?
Purjolök ... Ja, var ska jag börja? Purjolöken har drabbats av purjolöksmal. En liten, oansenlig fjäril som lägger ägg på lökbladen och där larverna som sedan kläcks äter sig in i bladen. Nu har större delen av purjolöksskörden visat tecken på dessa, så jag kommer inte kunna sälja dem, inte heller skicka med i kassen som en ordinarie grönsak. Men, jag kommer skörda av alla purjolökar och lägga i en back där ni som grönsaksprenumeranter kan ta det ni vill ha. Det finns alltså små, vita larver i de flesta av purjolökarna, men det är helt ofarligt att äta. Kanske mest känns äckligt. Det ni kan göra om ni vill ha purjolök är att ni helt enkelt skär upp, kollar igenom och tar vara på det ni anser är ok. Bitvis är det inget alls, och bitvis angripet. Hacka upp och frys in, så har ni redo att användas till matlagning under vintern.
LÄGET I ODLINGEN
Bit för bit, bädd för bädd. Nu är större delen av odlingen i vintervila. Antingen växer där gröngödsling i form av råg, eller så är marken täckt med en tjock plast för att skörderesterna ska kompostera bättre inför nästa säsong. En del av odlingen är också förberedd för vinterns sättning av vitlök. Bäddarna är formade, gödslade och frästa så jag enkelt kan få ner närmare 1 600 vitlöksklyftor någon gång i december.

Inne i växthuset har Frida (en tjej jag tar in på timmar som driver Kareby Market Garden som är under uppbyggnad) och jag börjat tömma ut växter för att kunna så gröngödsling den här veckan. Halva växthuset tömt idag (måndag) och resten töms under tisdagen då även gröngödslingsfrön ska ut. Tomaterna och några väl valda chiliplantor får stå kvar ett par veckor till, sedan ryker även de.

VECKANS GRÖNSAKER
New England Pie (pajpumpa)
Pak choi
Mangold (slutskörd)
Paprika (slutskörd)
Tomater
Gul lök
Kapkrusbär/Physalis
Huvudsallat
(Purjolök till den som vill rädda skörden)
Och du ...
... de sista veckorna gör jag allt för att vi ska ta tillvara på så stor del av skörden som möjligt. Det innebär att jag tar upp hela plantor av sådan jag annars skördar blad för blad. Det blir lite varierade storlekar och mängder, och kanske kräver lite mer eftertanke när det kommer till matlagningen, men nu hjälps vi åt att tömma skördelagret!
/Josefina
Kommentarer