top of page

Veckans grönsaker vecka 42 - 2025

  • Skribentens bild: Josefina
    Josefina
  • för 2 dagar sedan
  • 3 min läsning


ree

VILKEN SÄSONG VI HAR!

Vi är inne på näst sista veckan med Timmerviksodlade grönsaker, och wow vilken höst. Vilken säsong! Natten till måndag bjöd på -4 grader i odlingen, men vad gör det när det mesta redan är skördat, och sånt som fortfarande står kvar i jorden är riktigt tåligt.

Denna veckas pumpa heter Änglahår (kallas också Fikonbladspumpa pga bladens form). Detta är en helt ny form av pumpa för mig, och den tillhör inte heller någon av de andra pumpornas/squasharnas släkt. Spännande! Den ser nästan ut som en vattenmelon till det yttre, men när man skär isär den är den vit. Jag har testat att ugnsbaka den i en rejäl klyfta (likt den ni får med) i ca 25 minuter på 200 grader. Den är ganska lik spaghettipumpan med en trådighet när man skrapar ur köttet från skalen, men om spaghettipumpa är äggnudlar så är änglahår glasnudlar. Jag åt den likt spaghettipumpan med en klick smör och lite örtsalt, men näst på tur ska jag testa ett recept jag fått tips om; en spansk sylt som man gör på just denna pumpa!


Cabello de ángel

Skär i bitar, koka ca 40 minuter tills skalet är mjukt och böjligt. Låt svalna och skrapa sedan ut det trådiga köttet och ta bort kärnorna. I en kastrull blandar du pumpaköttet, halva vikten av pumpaköttet i socker (ex 500g pumpakött = 250g socker), en kanelstång och ca 1 msk citronjuice (alt. rivet kött från en liten rosenkvitten). Koka på låg värme ca 1 timme. Detta karamelliserar pumpaköttet och du får en trådig och smakrik sylt där jag tycker att man nästan kan ana lite päronsmak. Sylten är god att äta på en rostad macka såväl som till vaniljglass. Traditionellt används den att fylla bakverk med.


Cabello de ángel - änglahårmarmelad
Cabello de ángel - änglahårmarmelad

Tomaterna fortsätter även denna vecka, men denna vecka kommer jag även skicka med gröna tomater. Passa nu på att testa att använda gröna tomater, för det är inte helt vanligt att få tag på i affärerna. Du kan göra grön tomatmarmelad, grön tacosås, stekta (panerade) gröna tomater, syltade gröna tomater eller bara stekta i olja med ett gott örtsalt eller hiva ner i en gryta. Du kan också låta tomaterna ligga på ett fat och långsamt mogna.


Stekta gröna tomater
Stekta gröna tomater

Utöver detta kommer ni också få vitkål, slutskörden av palsternacka, salladskål (kinakål), rättika och daikon samt stjälkselleri.


Stjälkselleri har jag fortfarande ganska gott om, så om ni vill ha mer än ett knippe (jag skördar det som hel planta nu) så säg till! Jag skickar gärna med extra till den som vill ha! Ett galet tips till er som ni kanske inte har testat: Ants on a log. Du brer helt enkelt jordnötssmör på selleristjälken där den är som ett U, och trycker fast russin. Klart att äta! Detta åt jag första gången 2000 när jag bodde i USA, och det är faktiskt överraskande gott. Märkligt, men gott. Testa! Jag har också ett tips på en god sellerisallad här på hemsidan. Sellerisallad med jordnötter. Också överraskande gott!


Rättika och daikon har ni inte fått tidigare, och tyvärr har de inte vuxit alls enligt planen, men jag kommer fördela det som finns på er prenumeranter. De smakar ganska likt rädisa och majrova. För den som vill testa på att göra egen kimchi på salladskålen ni får, så är rättika och daikon perfekta smakkompisar! Även goda att göra en rå sallad på ihop med salladskålen.


LÄGET I ODLINGEN

Nu är arbetet med att tömma växthuset nästan klart. De tomater som börjat skifta färg har jag skördat för att fördela till er prenumeranter sista veckan, och de gröna får ni denna vecka. Sen är det slut! Det enda som kommer stå kvar i växthuset en bit in i november är chiliplantorna som fortfarande levererar fint.


Svårt att tro att det är mitten av oktober när man tittar på tomatplantorna
Svårt att tro att det är mitten av oktober när man tittar på tomatplantorna

I övrigt lägger jag allt mindre av min tid i odlingen. Nu står planering för kommande säsong på schemat, samt förädlingar och förberedelser för årets julmarknad i Timmervik. Det är svårt att ta in att växthuset som jag nyss fyllde på med årets plantor snart är helt tömt.


VECKANS GRÖNSAKER

  • Änglahår/Fikonbladspumpa

  • Tomater

  • Gröna tomater

  • Stjälkselleri (säg till om du vill ha mer än ett knippe!)

  • Vitkål

  • Palsternacka (ni delar på slutskörden)

  • Salladskål/Kinakål

  • Rättika & daikon


Och du ...

... glöm inte boka in årets julmarknad i Timmervik som går av stapeln 22 november kl. 11-16. Mer info om den hittar du här!


/Josefina

Kommentarer


Småskalig grönsaksodlare, biodlare och mathantverkare i Timmervik

Logga_rund_vit.png

Besöksadress

Berghällsvägen 2
442 97 KODE

Kontakt

E-post: josefina@timmervikensskafferi.se
Telefon: 070-301 44 25

Swish: 123 411 8220

© 2025 av Timmervikens Skafferi

bottom of page