Veckans grönsaker vecka 43 - 2025
- Josefina

- för 4 dagar sedan
- 3 min läsning

SISTA VECKAN!
Ja, då var vi inne på den 18:e och sista veckan med färska grönsaker från Timmervik.
Ett stort tack till er alla som hängt med hela säsongen. Jag är imponerad! Det är inte helt lätt att vecka efter vecka äta sig igenom ett antal grönsaker man inte själv har valt och som man många gånger inte ens smakat. Hela 433 "kassar" med grönsaker har gått ut till er prenumeranter under 2025.
Nu är det sista veckan, och i vanlig ordning blir det lite av en slutskördskasse. Jag skördar slut på det som går att skörda och fördelar det på er prenumeranter. Innehållet i kassen är delvis samma för alla, och delvis kan det skilja sig något. Denna vecka blir det färdiga kassar som ni hämtar upp på torsdag eller senast fredag.
VIKTIG INFO DENNA SISTA VECKA
Ni måste hämta era grönsaker senast fredag 24 oktober då jag stänger butiken för säsongen och reser bort. Jag finns som tidigare på plats på torsdag kl. 16-18, men det går bra att hämta grönsakerna ändå till kl. 22. Du som kommer på fredagen och hämtar kommer få hämta dina grönsaker från ett kylskåp i förrådet till höger om butiksingången. Jag vill att du meddelar mig att du hämtar på fredagen, så skickar jag ett sms med information om upphämtningen.
LÄGET I ODLINGEN
Nu är det färdigt. Helgens låga temperaturer har tagit kål på det mesta. Chiliplantorna som skulle slutskördas denna vecka var redan döda och chilifrukterna frusna och upptinade. Det finns dock en hel del frosttåliga grönsaker kvar, och dessa skördar jag slut på denna vecka.
Tyvärr hann inte årets andra sådd av kål växa till sig, så kvar i odlingen står hundratals outvecklade plantor av vitkål, spetskål, minispetskål, komatsuma, pak choi, majrova med flera. Dessa blir mat till djur och insekter under vintern, och till våren brukar jag ner de rester som finns kvar i jorden och matar maskar och mikroliv.

Nu är sju av nio odlingsytor täckta med antingen gröngödsling eller en tjock plast som hjälper till att kompostera skörderesterna direkt på odlingsbäddarna. Förutsättningarna för en bra start på kommande säsong har aldrig varit bättre! Efter denna vecka är det endast lite städning kvar att göra, och sen ska säsongen 2026 startas upp med sättning av vitlök under december månad.
Efter höstlovet jobbar jag på intensivt med förädling inför julens marknad och försäljning av godsaker i gårdsbutiken, och sen, i december när mörkret har tagit över, börjar jag slappa. Långa frukostar, långpromenader, yoga framför braskaminen, många mysiga stunder med familjen, mycket glögg och så lite jobb som möjligt. Bästa tiden på året att varva ner! Sen kommer julen, nyår och pang så är jag redo att dra igång en ny säsong med odlingsplanering, inköp av frön, start av sådder och så är hela karusellen igång igen för att vi ska kunna njuta av ännu en säsong med färska grönsaker.
VECKANS GRÖNSAKER
Pumpa
Tomater
Rotselleri
Grönkål
Lök
Huvudsallat
Eventuellt fänkål (mini)
Kålrabbi
Och förmodlingen något mer ...
Och du ...
... ett enormt och ödmjukt tack till alla er som valt att prenumerera på mina grönsaker säsongen 2025. Jag kommer inom kort skicka ut en undersökning som jag hoppas att ni kan ta er tid att svara på, där jag vill veta lite mer om hur ofta ni skulle vilja ha våra olika grönsaker. Information som är bra för mig inför planeringen av nästa års odlingsyta och fröinköp. Tack för nu, och vi ses och hörs snart igen!
/Josefina







Kommentarer