top of page

Veckans grönsaker vecka 40 - 2025

  • Skribentens bild: Josefina
    Josefina
  • 29 sep.
  • 3 min läsning


ree

Rotfrukternas tid är nu!

Denna vecka blir det rotfruktsfest! Den efterlängtade palsternackan gör entré ihop med rotsellerin och vår bekanta morot. Det blir också en ny pumpa för veckan, samt en savoykål vi inte haft tidigare under säsongen.


Att odla rotfrukter i den typ av jord jag har är en utmaning. Dels för att rötter har svårt att tränga ner i leran, och dels för att den är så vattenhållande och rotfrukter lätt ruttnar när de blir stående i vatten. Trots detta så odlar jag rotfrukter, för vi vill inte vara utan dem!

Palsternackan är otrolig i smak, och jag vet flera av er som längtat efter dessa. Även rotsellerin är en otrolig smakbomb, om än lite väl små för säsongen. Men, ni får dem ändå, de är fortfarande väldigt goda! Denna vecka får ni med blasten på rotsellerin, och det är för att den är fantastisk att använda som smaksättare i soppor och grytor. Har du inte användning av den just nu, hacka och frys in (gärna tillsammans med morötter och lök), så har du en otrolig buljongstarter att hälla ner i en varm panna under vintern.

Morötterna är ju tyvärr, som alla tidigare år, angripna av morotsflugelarver. De finns här och går inte komma undan, men jag vet att smaken på dessa morötter övervinner utseendet, så det är bara att karva bort eventuella angrepp och fortsätta njuta av roten.


ree

Ny vecka, ny pumpa!

Denna vecka blir det spaghettipumpa! En pumpa som jag kan tänka mig att många av er inte testat. Den har som tillagad ett trådigt kött, och mitt barndomsminne är att jag sitter hos mormor och morfar och äter smörindränkt spaghettipumpa direkt ur skalet.

Det blir inte en hel frukt per hushåll, dels för att jag inte har så många och dels för att det skulle bli för mycket pumpa att ta hand om vecka efter vecka för er. Jag odlar extra många sorter i år för att utvärdera dessa ihop med er, så ny sort varje vecka säsongen ut.

Enklast att tillaga pumpa gör man genom att klyfta upp den och lägga in i ugnen, kanske ihop med veckans rotfrukter och savoykål? Annars är mitt tips att du googlar på recept. Det finns jättemånga roliga recept, och jag tar gärna tips från er efter ni testat.


LÄGET I ODLINGEN

Förra måndagen var det höstdagjämning, och natten efter hade vi höstens första frost som sedan återkom flera nätter i rad. I och med frosten är det slut på brytbönor, squash, frilandsgurka och majs. Det är växter som har nolltolerans mot minusgrader och dukar under direkt.

Frostskadad squashplanta
Frostskadad squashplanta

Vi sörjer dock inte då det dels finns många fina grönsaker kvar, och dels så förbereds nu odlingen inför vintervilan och nästa års odlingssäsong. Mer än 65% av den totala odlingsytan på friland är nu bevuxen med gröngödsling. Jord mår som bäst när den är bevuxen, för då kan allt djurliv i jorden fortsätta leva sitt liv och göra nytta ihop med växternas rötter och svampernas hyfer. Tänk på det ute i naturen. Hur ofta ser du bar jord på en plats som inte påverkats av människan?


Nu är det mesta av odlingen täckt med gröngödsling eller plast (platskompostering med växtresterna kvar i odlingsbäddarna), men än står rotfrukter, sallat, selleri och dill kvar och inväntar skörd.
Nu är det mesta av odlingen täckt med gröngödsling eller plast (platskompostering med växtresterna kvar i odlingsbäddarna), men än står rotfrukter, sallat, selleri och dill kvar och inväntar skörd.

VECKANS GRÖNSAKER

  • Spaghettipumpa

  • Palsternacka

  • Rotselleri med blast

  • Morötter

  • Tomater

  • Savoykål

  • Vitlök

  • Dill


Och du ...

... fyra veckor kvar nu med färska, Timmerviksodlade grönsaker. Den sista veckan måste jag be er alla att hämta upp grönsakerna under torsdagen eller fredagen då jag åker bort över höstlovet. Jag stänger butiken efter utlämning på torsdagen 23:e oktober, men ordnar så ni som inte kan komma på torsdagen kan hämta upp grönsakerna i en kyl i förrådet vid sidan av butiken. Ni får mer information om detta när det närmar sig. Nu kör vi sista månaden!


/Josefina

Kommentarer


Småskalig grönsaksodlare, biodlare och mathantverkare i Timmervik

Logga_rund_vit.png

Besöksadress

Berghällsvägen 2
442 97 KODE

Kontakt

E-post: josefina@timmervikensskafferi.se
Telefon: 070-301 44 25

Swish: 123 411 8220

© 2025 av Timmervikens Skafferi

bottom of page