top of page

Veckans grönsaker vecka 37 - 2025

  • Skribentens bild: Josefina
    Josefina
  • 8 sep.
  • 3 min läsning


ree

Dill!

Färska örter är något som vissa av oss använder frikostigt, andra använder mer sällan. Ett bra sätt att använda färska örter är att se det som en grönsak snarare än en krydda. Ett helt knippe dill eller persilja rätt ner i en sallad blir otroligt gott. Eller som en grönsak i en gryta/soppa/gratäng osv. Denna vecka ska ni ÄNTLIGEN få dill. Jorden jag odlar på har visat sig husera en jordburen svamp som gör att dillen ruttnar. Den kan ruttna redan som frö i jorden, men hos mig hinner växten komma upp några centimeter innan den vissnar ner helt. Nu har jag dock fått ut många omgångar dillsådder och jag har kommit upp en bit i odlingsbädden där denna svamp inte verkar ha fått fäste. Ni ska äntligen få med ett knippe dill! Tips om du inte vet vad du ska göra med dillen (förutom att äta den färsk på tomatmackan eller frysa in för vintern) är att göra en fetaostsallad: smula fetaost grovt, blanda ner något smetigt (yoghurt, smetana eller liknande), hacka rejält med dill och blanda ner i fetaröran, krydda med svartpeppar. Lägg upp grönsaker på ett fat (paprika, tomat, sallat, chili, lök eller vad du nu har i kylen), klicka på fetaoströran.


Denna vecka får ni äntligen vitkål igen! Det är en tidig sort som skulle gett skörd redan i juli, men det går inte alltid styra naturen så denna vitkål blev klar först nu, två månader senare.



LÄGET I ODLINGEN

Nu blir det troligen ingen mer gurka i kassarna. Plantorna har gett upp och levererar bara någon enstaka gurka i veckan. Skulle det bli en andra andning på dessa plantor så lovar jag att ni ska få ta del av skörden igen, men hösten har markerat att den är här och det syns på plantorna. Däremot fortsätter tomaterna och paprikorna förhoppningsvis hela säsongen ut.


Plantorna av kålrabbi, pak choi och minispetskål som jag planterade ut för fyra veckor sedan har tagit sig otroligt fint och ser ut att kunna bjuda oss på god skörd framöver.

Pak choi
Pak choi
Minispetskål
Minispetskål

Nu får ni en följetång på rågen jag sått som gröngödsling. Att gröngödsla sin jord är att mata den med godsaker för att jorden ska må bra och klara av att leverera det som behövs till våra grönsaker, och därför är årets gröngödsling den viktigaste åtgärden inför nästa års odling. Vecka 35 sådde jag råg i en del av odlingen som legat i träda under sommaren. Vecka 36 hade rågen grott och tittat upp ur marken, och idag vecka 37 är det lysande grönt på fältet. En vacker syn!

Råg måndag vecka 36
Råg måndag vecka 36
Råg måndag vecka 37
Råg måndag vecka 37

VECKANS GRÖNSAKER

De flesta grönsaker i listan ovan är länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.


INFORMATION OM GRÖNSAKERNA

Vill du veta mer om en grönsak kan du klicka på den ovan, så kommer du till en sida där du hittar allmän information, förvaringsinstruktioner och tillagningstips.


Och du ...

... bara sex veckor kvar efter denna. Två tredjedelar har passerat, men en hel tredjedel av grönsaksprenumerationen är kvar att avnjutas. Där har vi höstens godsaker som pumpa, majs, palsternacka och rotselleri kvar att frossa i.


/Josefina

Kommentarer


Småskalig grönsaksodlare, biodlare och mathantverkare i Timmervik

Logga_rund_vit.png

Besöksadress

Berghällsvägen 2
442 97 KODE

Kontakt

E-post: josefina@timmervikensskafferi.se
Telefon: 070-301 44 25

Swish: 123 411 8220

© 2025 av Timmervikens Skafferi

bottom of page