Veckans grönsaker vecka 38 - 2025
- Josefina

- 15 sep.
- 2 min läsning

Majs!
Nu håller vi tummar och tår att majsen är ok, så ni kan få njuta av denna goding i slutet av veckan. Varför hålla tummar och tår? Jo, dels för att man aldrig vet riktigt hur majsen ser ut under skalet (den kan vara dåligt pollinerad, och då är majskornen vita och små), men den kan också hinna ätas upp av någon annan innan jag hinner skörda den. Jo, det har hänt. 2022 hann möss eller sork äta upp halva skörden från ena veckan till den andra. Men nu får vi tro att vi klarar oss, så vi själva får njuta av den goda, goda majskolven.
Förutom majs blir det återigen våra klassiska tomater, sallat, bönor, paprika, morötter ... Det är grönsaker som har levererat fint detta år och som jag vet att ni tycker om att äta mycket av. Det är tacksamt! Men, med detta sagt, om det är någon återkommande grönsak som du/ni inte vill ha så ofta, säg bara till! Det går alltid lösa med ett byte av grönsak.
LÄGET I ODLINGEN
Nu är det blött. Helgen har gett 34 mm regn, och mer ska komma. Nu är jag glad att jag hunnit så mina 25 kg råg, och resterande odlingsyta får helt enkelt klara sig till nästa år. Det kommer inte hinna torka upp tillräckligt under hösten för att jag ska kunna bearbeta jorden mer och så in mer gröngödsling.
Som tidigare nämnt blir det majs denna vecka. Egentligen skulle jag haft majs färdigt redan i augusti, men den sorten grodde inte (fel på fröna), så i dessa tre bäddar växer nu istället solrosor som älskas av mig, humlorna och fåglarna. Bästa fågelmaten!

I övrigt väntar vi på skörd av rotselleri (den är ovanligt sen i år), palsternacka (typ det godaste som finns i rotsaksväg!), mer fänkål, savoykål, mer vitkål, pak choi, kålrabbi, minispetskål, brysselkål, förhoppningsvis grönkål, majrova, daikon, rättika, vintersquashen uchiki kuri och troligen ytterligare ett gäng sorter vintersquash och pumpa. Även kapkrusbär kommer framöver när jag fått ihop tillräckligt och den torkat till sin söta, friska smak. En delikatess!
VECKANS GRÖNSAKER
Majskolvar 2st
Purjolök
Huvudsallat
Vitlök
De flesta grönsaker i listan ovan är länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.
INFORMATION OM GRÖNSAKERNA
Vill du veta mer om en grönsak kan du klicka på den ovan, så kommer du till en sida där du hittar allmän information, förvaringsinstruktioner och tillagningstips.
Och du ...
... vet du om att mina grönsaker ska spela huvudrollen när kocken Karin Hermansson är en del av Food Fest Gothenbur med Karins middag på Lilla Änggårdens veranda | Food Fest Gothenburg. Så roligt att Karin (som ju varit med som kock här hos mig för två år sedan med mina grönsakskassar) får vara en egen programpunkt på Food Fest Gothenburg, och att det är mina grönsaker som får vara råvaror i hennes kokkonst.
/Josefina







Kommentarer