Gurka! Den grönsak jag längtar allra mest efter under vintern är gurkan. Har man väl vant sig vid närodlad, smakrik gurka vill man inte äta de där vattniga från butiken igen.
Nu mognar gröda efter gröda på i odlingen, och äntligen är det dags för årets första gurkor. Även spetskål och färsk vitkål/sommarkål börjar vara mogna, så denna vecka blir det fest!
LÄGET I ODLINGEN
Några dagars värme har gjort underverk för en hel del av grönsakerna i odlingen. Jag funderade på om jag kan låta bli att nämna nederbörden, men det går inte. Just nu står en stor del av odlingen återigen under vatten, och det hade det ju inte skadat om skyfallen kunde komma mer sällan. Vi har dock varit extremt förskonade om man jämför med andra delar av landet. Stora grönsaksodlingar i blanda annat Östergötland står under vatten, och medan många bekymrar sig över semestervädret så bekymrar sig odlarna över hur vi ska få mat på tallrikarna när allt drunknar på fälten. Jag ska inte förminska mitt arbete, men i det stora hela är min odling oväsentlig medan de stora matproducenternas produktion står och regnar bort.
Nu släpper vi regnet och låter acceptansen göra sitt. I växthuset växer det otroligt bra! Skärbönorna fortsätter leverera och tomat och gurka som precis kommit igång kommer snart dränka oss i skörd. Den tidiga huvudkålen är något senare i år, men nu jäklar är den på gång! Eftersom jag inte är säker på att få ihop rätt antal vitkål eller spetskål till er prenumeranter får ni helt enkelt välja den ena varianten denna veckan, och den andra varianten nästa vecka.
VECKANS GRÖNSAKER
Några nyheter denna vecka är gurka, purjolök och huvudkål (spetskål eller färsk sommarvitkål).
Spetskål eller sommarvitkål
Knipplök gul (mindre knippe)
Skärbönor eller huvudsallat
Örter i knippe (bladdill, bladpersilja eller krusbladig persilja) eller färsk vitlök
Alla grönsaker i listan ovan är länkmarkerade med grönt. Du kan klicka på respektive grönsak och läsa mer om själva grönsaken, hur du bäst förvarar den, några smarta allmänna tips och tillagningstips.
INFORMATION OM GRÖNSAKERNA
Vill du veta mer om en grönsak kan du klicka på den ovan, så kommer du till en sida där du hittar allmän information, förvaringsinstruktioner och tillagningstips.
Och du ...
... tack för alla kommentarer om smak, doft och utseende på grönsakerna! Det SKA vara stor skillnad på en grönsak skördad max ett par dagar innan de hamnar hos er och grönsaker som skördas långt innan och sen transporteras långt.
Från jord till bord.
/Josefina
Comments